1 mai 2024, 9:25

Inteligența artificială, capabilă să prezică răspunsul la terapie, în cazul cancerelor ovariene

Un model bazat pe inteligența artificială este capabil să prezică rezultatul terapiei (măsurat prin reducerea volumetrică a leziunilor tumorale) la 80% dintre pacientele cu cancer ovarian. Modelul bazat pe IA are o precizie de 80%, semnificativ mai bun decât metodele clinice actuale.

Instrumentul, numit IRON (radiogenomică integrată pentru terapia neoadjuvantă ovariană), analizează diverse caracteristici clinice ale pacientului, de la ADN tumoral circulant în sânge (biopsie lichidă) până la caracteristici generale (vârstă, stare de sănătate etc.), markeri tumorali și imagini ale tumorii obținute prin scanări CT.

Pe baza acestei analize, oferă o predicție a probabilității de succes a terapiei, scrie medicalxpress.com.

Această concluzie provine dintr-un studiu recent realizat pe 134 de paciente cu cancer ovarian avansat. Studiul a fost coordonat de profesorul Evis Sala, de la Catedra de Diagnostic Imagistic și Radioterapie la Facultatea de Medicină și Chirurgie a Universității Catolice și Director al Centrului de Radiologie Avansată de la Policlinico Universitario A. Gemelli IRCCS. Modelul AI a fost dezvoltat inițial de echipa profesorului Sala de la Universitatea din Cambridge.

În Europa, în 2020, conform International Agency for Research on Cancer, prevalența a fost de 190.105 cazuri de cancer ovarian, iar incidența de 66.693. În România, în anul 2020 au fost înregistrate 5.302 cazuri de cancer ovarian, un număr de 1.909 cazuri noi și 1.121 de decese, cauzate de acest tip de tumoră.

Din cauza lipsei sale de simptome precoce specifice, diagnosticul apare adesea în stadii avansate ale bolii.

Carcinomul ovarian seros avansat, care constituie 70–80% dintre tumorile ovariene, este deosebit de agresiv și frecvent rezistent la chimioterapie. În prezent, predicția de răspuns la terapie pentru acest tip de tumoră este de doar 50% exactitate.

În plus, există puțini bioindicatori utili din punct de vedere clinic pentru acest tip de cancer datorită eterogenității sale ridicate, care variază semnificativ de la pacientă la pacientă. Acest lucru a dus la dezvoltarea unui instrument bazat pe inteligență artificială, capabil să prezică cu exactitate respondentele la chimioterapie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol