7 decembrie 2023, 16:21

Interesează pe cineva? Cercetătorii cred că păianjenii pot visa

Păianjenii săritori prezintă mișcări rapide ale ochilor și contracții ale membrelor similare cu cele observate la câinii și pisicile care visează, spun cercetătorii.

Întrebarea nu este „ai coșmaruri cu păianjeni?” (pentru că unii dintre noi au), ci: visează păianjenii? Despre muște suculente, despre oameni, despre orice altceva? Cum arată cel mai negru coșmar al lor? Poate cu o mătură venind spre ei?

Un parteneriat de cercetare între SUA și Europa sugerează că mii de specii de păianjeni săritori ar putea experimenta stadii de somn cu mișcări rapide ale ochilor (REM). Aceasta este starea în care oamenii au visele cele mai vii, deși studiul în cauză se oprește cu mult înainte de a concluziona că păianjenii au vise, scrie The Guardian.

Echipa de la universități din Germania, Italia și Universitatea Harvard din SUA a observat arahnidele în timpul inactivității nocturne cu ajutorul unor camere cu infraroșu și a constatat „crize periodice de mișcări ale retinei, însoțite de contracții ale membrelor și de îndoirea stereotipă a picioarelor”.

Deși cercetătorii nu susțin că păianjenii experimentează ceva apropiat de tiparele de somn asemănătoare cu cele umane, au spus ei, acest lucru i-a făcut „să se întrebe dacă nu cumva păianjenii săritori ar putea să viseze”.

„Pur și simplu se mișcau incontrolabil într-un mod care semăna foarte mult cu cel în care câinii sau pisicile visează și au micile lor faze REM”, a declarat pentru Scientific American Daniela Rößler, biolog la Universitatea Konstanz din Germania și autorul principal al studiului.

„Dar dacă asta înseamnă că ei experimentează vizual acest lucru similar cu modul în care noi experimentăm visele “vizuale” este o poveste complet diferită”, a spus ea într-un interviu pentru Washington Post.

Ea a sugerat că păianjenii ar putea experimenta un tip de vise „prin vibrații”.

Descoperirile grupului au fost publicate în această lună în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), o revistă a Academiei Naționale de Științe.

“Se întâmplă o mulțime de lucruri interesante în creierul lor”

Lisa Taylor, cercetător științific la departamentul de entomologie al Universității din Florida și expert în comportamentul și capacitățile cognitive ale păianjenilor săritori, a declarat că este posibil să se creadă că păianjenii dorm.

„Ei au abilități cognitive destul de bune”, a spus Taylor, care nu are legătură cu studiul. „Sunt foarte activi în timpul zilei, se mișcă în permanență, primesc constant informații de la ochii lor, au, de asemenea, mici fire de păr în jurul corpului și captează vibrații și pot auzi.

“Se întâmplă o mulțime de lucruri interesante în creierul lor. Mă întreb adesea dacă păianjenii au vise și ce ar putea visa. Dar acesta este un lucru care ar fi mai bine să fie lăsat pe seama artiștilor.”, a mai spus Taylor.

Cercetătorii subliniază că, înainte de a putea aborda dacă păianjenii au vise, trebuie mai întâi să demonstreze că aceștia dorm cu adevărat, lucru la care intenționează să lucreze în viitor. Dar ei spun că dovezile pe care le-au văzut până acum sugerează că acest lucru este posibil.

„Având în vedere regularitatea spasmelor și a înfășurării picioarelor și co-ocurența lor cu mișcările retinei, ambele tipuri de mișcări păreau a fi expresii diferite ale aceleiași faze active asemănătoare somnului”, au spus ei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol