30 aprilie 2024, 14:42

Iranul a lansat atac asupra Israelului

Zeci de drone ar fi fost lansate dinspre Iran spre teritoriul israelian, dar, din cauza distanței, ar putea ajunge în câteva ore în Israel, anunță presa locală din Israel.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă seară că Israelul este pregătit pentru un atac direct din Iran și va răspunde în mod similar, relatează Times of Israel.

  • „Cetățeni ai Israelului, în ultimii ani, și cu atât mai mult în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru posibilitatea unui atac direct din Iran.
  • Sistemele noastre de apărare sunt implementate și suntem pregătiți pentru orice scenariu, atât în ​​apărare, cât și în atac. Statul Israel este puternic, IDF este puternică, publicul este puternic.
  • Apreciem SUA pentru că sunt alături de Israel, precum și pentru sprijinul acordat de Regatul Unit, Franța și multe alte țări”, a spus Netanyahu

Israelul a plasat forțele armate în alertă totală din cauza unui posibil atac al Iranului.

În Israel au fost luate măsuri, în așteptarea acestui atac a cărui iminență a fost anunțată deja de câteva zile de către Statele Unite ale Americii.

Astfel, armata israeliană a anunțat sâmbătă închiderea școlilor din motive de securitate după amenințările Iranului de a răspunde atacului de la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, pus pe seama Israelului.

De duminică, în prima zi a săptămânii în Israel, „activitățile de predare, excursii și ieșiri” școlare sau extrașcolare sunt suspendate, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, într-o adresă video.

Contraamiralul Daniel Hagari a declarat că zeci de avioane de luptă au fost ridicate de la sol ca parte a stării de alertă.

Agenția Reuters citează două surse de securitate din Irak care afirmă că zeci de drone au fost văzute zburând din Iran spre Israel prin spațiul aerian irakian, în ceea ce postul iranian Press TV numește ”atacuri extinse cu drone ale Gărzilor Revoluționare iraniene.

Gărzile Revoluționare iraniene au confiscat sâmbătă o navă de marfă care naviga sub pavilion portughez, dar era închiriată de la o companie cu legături cu Israelul, în strâmtoarea Ormuz.

IRNA a relatat că un elicopter al Gărzii a dus soldați la bordul navei, iar aceștia au preluat controlul asupra navei MSC Aries, care navighează sub pavilion portughez.

Potrivit relatărilor americane, Iran ar putea apela la grupări proxy pentru a lansa atacul.

Oficiali americani citați de CNN spun că au observat mișcări de forțe militare în Iran, inclusiv de drone și aproximativ 100 de rachete de croazieră. Aceiași oficiali le-au spus jurnaliștilor americani că se așteaptă ca Teheranul să lanseze atacuri directe asupra Israelului, lucru care ar arunca în aer situația și-așa foarte tensionată din regiune.

În așteptarea unui eventual atac iranian, mai multe state au emis alerte de călătorie pentru toată regiunea. Și Ministerul de Externe de la București și-a reînnoit recomandarea adresată cetățenilor români de a evita orice călătorie în Israel, Palestina, Liban sau Iran.

Autoritatea de reglementare a aviației din Iordania a anunțat sâmbătă că spațiul aerian al țării va fi închis temporar pentru toate avioanele care intră sau erau prevăzute la zbor, dar și cele în tranzit, a anunțat agenția de știri Petra.

Aviația militară iordaniană este gata să intercepteze și să doboare orice dronă iraniană sau orice aparat de zbor care îi violează spațiul aerian, au declarat două surse de securitate regionale, citate de The Times of Israel. Acestea au declarat că armata iordaniană este în grad maxim de alertă și sistemele de radar monitorizează activitatea dronelor.

Totodată, Iordania declară stare de urgență.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, Daniel Hagari,  susține o declarație de presă în contextul atacului lansat de Iran. Acesta a confirmat lansarea atacului iranian.

„Ne-am pregătit în avans pentru diverse scenarii. Pentru a intercepta aceste lansări, avem cercurile de protecție atât din marina, cât și din forțele aeriene pe mai multe straturi”, a adăugat el, potrivit Sky News.


În anumite zone din Israel nu vor funcționa sistemele GPS, ca parte din planul de pregătire pentru atacul iranian, a declarat Hagari, potrivit The Times of Israel.

El a explicat că va dura „câteva ore” până când aeronavele fără pilot ajung în Israel, iar sirenele vor suna dacă vreo zonă este amenințată. „Vom încerca să îi împiedicăm să ajungă pe teritoriul israelian, aceasta este sarcina noastră”, a spus el. „Dacă intră în spațiul aerian israelian, atunci veți auzi sirene și alarme oriunde vor intra aceste aparate și le vom intercepta”.

Presa iraniană sugerează că rachetele balistice vor fi lansate din Iran la primele ore ale dimineții.

Compania aeriană El Al a anulat 15 zboruri programate pentru sâmbătă și duminică, în timp ce ostilitățile cu Iranul au crescut și Israelul și-a închis spațiul aerian ca măsură de precauție.

UPDATE

Preşedintele american Joe Biden s-a întors la Washington sâmbătă după-amiază pentru a se consulta cu echipa sa de securitate naţională, la o zi după ce a declarat că se aşteaptă la un atac iranian împotriva Israelului „mai devreme, mai degrabă decât mai târziu”, relatează Reuters.

Fapt neobişnuit, preşedintele american „s-a întors în această după-amiază la Casa Albă pentru a-şi consulta echipa de securitate naţională cu privire la evenimentele din Orientul Mijlociu”, a anunţat echipa sa într-un comunicat transmis presei, fără a oferi alte detalii.

În mod normal, Biden trebuia să revină duminică la Casa Albă. Statele Unite au cerut sâmbătă Iranului să elibereze „imediat” nava pe care a sechestrat-o în Golf, acuzând-o că are legături cu Israelul.

UPDATE

Armata israeliană (IDF) a confirmat că aeronava “Wing of Zion”, versiunea israeliană a “Air Force One” din SUA, a fost ridicată de la sol, din “considerente operaționale“.

Israelul își va închide spațiul aerian duminică seara, la 21:30 GMT (00:30, ora locală).

UPDATE

Postul iranian de televiziune publică a anunțat că atacul asupra Israelului a fost lansat. Anterior, Liderul Suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a postat discursul său în care amenința Israelul în pagina sa de la X (fostul Twitter), sub titlul ”Regimul Răului va fi pedepsit”.

Gărzile revoluționare iraniene spun că operațiunea „Promisiune adevărată” face parte din pedeapsa pentru crimele israeliene – presa de stat iraniană.

Principalele ținte ale atacului sunt cele militare din Înălțimile Golan și deșertul Negev.

UPDATE

Președintele american Joe Biden se va întâlni cu oficiali ai Consiliului Național de Securitate în Situation Room la Casa Albă la întoarcerea sa din Rehoboth, Delaware, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

De asemenea, președintele a fost informat mai devreme despre situația din Orientul Mijlociu de către consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan și principalul consilier adjunct pe probleme de securitate națională Jon Finer, a precizat Casa Albă, potrivi CNN.

Casa Albă a adăugat că secretarul Apărării, Lloyd Austin, secretarul de stat Antony Blinken și președintele Statului Major Întrunit, generalul Charles Q. Brown, se vor număra printre cei prezenți în Sala de Situații, alături de Sullivan și Finer.

Vicepreședintele Kamala Harris și șeful de cabinet al lui Biden, Jeff Zients, „vor participa prin sistem video securizat”, a precizat Casa Albă.

UPDATE

Canalul 12 TV din Israel spune că salva este de așteptat să ajungă în Israel în jurul orei 2:00 duminică (00:00 GMT). Presa israeliană spune că Iranul a lansat rachete de croazieră asupra Israelului, pe lângă zeci de drone.

UPDATE

Site-ul Visegrad24 scrie, în pagina de X, că avioane militare israeliene au intrat în spațiul aerian sirian și au început să doboare drone sinucigașe iraniene. La rândul său, Channel 12 relatează, fără a cita vreo sursă, că Israelul a început să intercepteze drone iraniene peste Siria și Iordania, relatează Times of Israel.Potrivit postului, Iranul a lansate aproximativ 100 de drone și rachete de croazieră.

UPDATE

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a convocat cabinetul de război israelian la sediul militar din Tel Aviv, relatează Reuters.

UPDATE

”În aceste momente, este în desfășurare cel mai masiv atac cu drone din istoria lumii”, anunță postul de televiziune CNN.

UPDATE

Forțele de apărare aeriană americană din Orientul Mijlociu au  interceptat câteva drone iraniene care ținteau Israelul, au declarat oficiali americani. Sursele nu au precizat cum au interceptat forțele SUA dronele și nici unde, potrivit CNN.

Oficiali americani din Apărare și Informații au declarat că acest atac în curs al Iranului este „cel mai rău scenariu” pentru care s-a pregătit Israelul, și că acest lucru ar putea provoca un război major în Orientul Mijlociu.

UPDATE

Gruparea teroristă Hezbollah susține că a tras cu puțin timp în urmă zeci de rachete din Liban către o bază a armatei israeliene din Înălțimile Golan. Atacul a declanșat sirene în nordul Israelului. IDF spune că nu există pagube sau victime, deoarece rachetele au lovit zone deschise.

UPDATE

După ora locală 02.00, numeroase interceptări și lansări ale sistemului israelian Iron Dome au putut fi înregistrate video pe cerul de deasupra Ierusalimului și a unor localități din estul țării. În același timp, pe rețele sociale au apărut mai multe clipuri video cu lovituri de rachete ce lovesc zone din interiorul Israelului.

Într-o postare pe X, purtătorul de cuvânt al IDF a oferit o defalcare a numărului de arme folosite pentru a ținti Israelul:

  • „Din cele aproximativ 170 de drone lansate de Iran – nici măcar una dintre ele nu a pătruns în statul Israel, deoarece avioanele de luptă ale forțelor aeriene și sistemele de apărare aeriană ale noastre și ale aliaților noștri au interceptat zeci dintre ele
  • Din cele peste 30 de rachete de croazieră lansate de Iran – niciuna dintre ele nu a pătruns pe teritoriul israelian. Avioanele noastre de război au interceptat 25 de rachete în afara granițelor țării.
  • Din cele peste 120 de rachete balistice, un număr foarte mic a pătruns pe teritoriul israelian, în timp ce restul rachetelor au fost interceptate. Acest număr mic a căzut la o bază a forțelor aeriene din Nafatim și a provocat pagube minore la infrastructură.”

Iranul a lansat peste 300 de „amenințări de diferite tipuri” către Israel, inclusiv rachete balistice, drone și rachete de croazieră, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, citat de The Guardian.

Tactica Teheranului, asemănătoare celei folosite de ruși în Ucraina, a fost să copleșească apărarea israeliană prin numărul de proiectile. Sistemul antiaerian israelian este însă mult mai performant și a fost ajutat de avioane de luptă aliate americane și britanice.

Știrile despre iminența atacului aerian iranian asupra Israelului au început să se înmulțească sâmbătă, în jurul orei 19:00, când s-a comunicat că toate activitățile educative, sportive și culturale programate în următoarele 48 de ore sunt suspendate. În jurul orei 22:00 s-a comunicat că Iranul a lansat zeci de drone de război de pe teritoriul propriu, iar peste aproximativ o oră cotidianul „New York Times” a precizat că numărul lor a ajuns la peste 500.

Un alt anunț semnificativ a fost făcut la miezul nopții, când s-a transmis că Teheranul a lansat și rachete de croazieră, iar apoi rachete balistice.

Primele alarme au fost auzite în Israel pe la 1:50, în majoritatea zonelor din țară, inclusiv la Ierusalim, unde locuitorii au putut auzi cel puțin 10 interceptări deasupra orașului. Factori militari au precizat că Israelul a interceptat în jur de 100 de rachete balistice și sute de drone, fără ca din rândul populației să fie consemnate victime, cu excepția unei fetițe beduine în vârstă de 7 ani, care a fost grav rănită de resturile unei rachete de interceptare în sudul țării, în apropierea orașului Beer Șeva; foarte mici pagube au fost consemnate și la o bază militară tot din sudul țării. Cu alte cuvinte, atacul iranian cu drone și rachete a fost respins în proporție de 99%.

„Am interceptat 99 la sută dintre amenințările către teritoriul israelian. Aceasta este o realizare strategică foarte importantă”, a declarat Adraee.

UPDATE

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă duminică, la cererea Israelului, la o zi după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete împotriva statului evreu, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului iranian din Damasc, a anunţat preşedinţia malteză a Consiliului, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE

„În noaptea de 14 aprilie, un număr mare de rachete şi drone au fost lansate asupra teritoriului Israelului. Potrivit Ministerului iranian de Externe, acest atac a fost efectuat în cadrul dreptului la autoapărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, ca răspuns la atacurile asupra unor obiective iraniene din regiune, inclusiv la atacul asupra secţiei consulare a ambasadei iraniene din Damasc din 1 aprilie, pe care ţara noastră l-a condamnat cu fermitateîn legătură cu atacul de pe teritoriul Israelului”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Pe de altă parte, Moscova nu ratează ocazia de a mai îndrepta o săgeată către „inamicul” său autodeclarat în războiul din Ucraina, Occidentul, pe care încearcă să-l scoată vinovat şi pentru actuala criză din Orientul Mijlociu. „Din păcate, din cauza poziţiei membrilor occidentali, Consiliul de Securitate al ONU nu a putut răspunde în mod adecvat la atacul asupra misiunii consulare iraniene”, menţionează comunicatul MAE rus.

Abia după acest preambul, Moscova îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile din Orientul Mijlocul şi face apel la reţinere, dar menţionează că este „important” ca şi „actorii internaţionali constructivi” să contribuie la rezolvarea crizelor din regiune în privinţa cărora Rusia susţine că a avertizat „în repetate rânduri”.

„Ne exprimăm îngrijorarea extremă faţă de o nouă escaladare periculoasă în regiune”, transmite Moscova. „Am avertizat în repetate rânduri că natura nerezolvată a numeroaselor crize din Orientul Mijlociu, în primul rând în zona conflictului palestiniano-israelian, care sunt adesea alimentate de acţiuni provocatoare iresponsabile, va duce la o creştere a tensiunii. Facem apel la toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere. Avem încredere că statele din regiune vor rezolva problemele existente prin mijloace politice şi diplomatice. Considerăm că este important ca actorii internaţionali constructivi să contribuie la acest lucru”, arată comunicatul MAE rus.

 

În final, Moscova recomandă prudenţă cetăţenilor săi din regiune. „Atragem atenţia cetăţenilor ruşi care se află în Israel şi în ţările vecine, în primul rând în Iordania, Liban şi Siria, asupra necesităţii de a urma instrucţiunile şi recomandările practice publicate pe fluxurile de informaţii ale Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, pe site-urile oficiale ale instituţiilor străine ruseşti din ţările menţionate mai sus, pe site-urile Departamentului consular şi al Departamentului Centrului de Situaţii şi Crize al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, inclusiv în secţiunea relevantă a resursei actualizate – aplicaţia mobilă „Asistent în străinătate””, îndeamnă MAE rus.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol