27 aprilie 2024, 11:48

ISIS a difuzat filmări din timpul atacului de la Moscova. Atenție, imagini cu impact emoțional puternic!

O înregistrare video explicită circulă pe rețelele de socializare, îngrozind utilizatorii. Sunt imagini cu un impact emoțional puternic, care nu fac decât să ilustreze cruzimea atacatorilor. Înregistrarea, care pare realizată de atacatorii înșiși, a fost difuzată pe conturile de reţele sociale folosite de obicei de gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS). Astăzi, duminică, este zi de doliu național în Rusia, în memoria victimelor atacului de la Crocus City Hall.

CITIȚI ȘI:

Cel puțin 143 morți în atacul de la Moscova. Ce se știe despre gruparea care a revendicat atentatul

În videoclipul de un minut şi 31 de secunde apar mai multe persoane cu feţe blurate şi voci neclare, înarmate cu puşti de asalt şi cuţite, în ceea ce pare a fi holul sălii de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk, la nord-vest de capitala Rusiei.

Atacatorii trag mai multe rafale, numeroase corpuri inerte sunt întinse la pământ şi se poate vedea începutul unui incendiu în fundal.

CNN afirmă că a geolocalizat filmarea la sala de concerte şi notează că metadatele de identificare ale acesteia au fost şterse.

Filmarea îl arată pe unul dintre atacatori în timp ce îi face semn unui alt bărbat înarmat, care apoi trece pe lângă o uşă unde se ascundeau oameni şi deschide focul asupra lor.

Trupuri şi sânge pot fi văzute pe podea, în timp ce focuri de armă răsună la distanţă.

Videoclipul îl mai arată pe unul dintre atacatori în timp ce îi taie gâtul unui bărbat întins pe spate. ATENȚIE! Am decis să nu difuzăm aceste imagini, tocmai din cauza impactului emoțional puternic. Ele circulă liber pe rețelele de socializare, este la latitudinea utilizatorilor acestora dacă doresc să le vizioneze sau nu.

Acest videoclip a apărut pe un cont Telegram considerat, potrivit SITE, ca aparţinând Amaq, organul de propagandă al ISIS.

„Atacul a fost comis de patru luptători ai ISIS înarmaţi cu mitraliere, un pistol, cuţite şi bombe incendiare”, a susţinut ISIS pe unul dintre conturile sale Telegram, vineri seară, adăugând că atacul a survenit „în contextul (…) războiului furibând” dintre grupare şi „ţările care luptă împotriva Islamului”.

SUA consideră că revendicarea grupului terorist este credibilă.

Cel mai sângeros atac revendicat de ISIS în Europa

Soldat cu cel puţin 143 de morţi și 140 de răniți, atacul este cel mai sângeros dintre cele revendicate de gruparea jihadistă pe teritoriul european.

Potrivit Kremlinului, 11 persoane au fost arestate, printre care cei patru presupuşi autori ai atacului care, tot potrivit Moscovei, se îndreptau spre Ucraina.

Kievul a negat cu fermitate orice implicare.

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a atribuit masacrul unei „operaţiuni planificate de serviciile speciale ale Kremlinului” cu scopul de „a discredita Ucraina şi întreaga lume liberă”.

Putin dă vina pe Ucraina

„Este evident că [Vladimir] Putin şi alţi asasini încearcă să învinuiască pe altcineva”, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Metodele lor sunt întotdeauna aceleaşi. Am mai văzut asta în trecut, distrugeri de clădiri şi atacuri armate şi explozii. Şi întotdeauna găsesc pe altcineva pe care să dea vina”, a adăugat el, citat de Reuters.

Nici preşedintele rus, Vladimir Putin, şi nici Serviciul de securitate al Rusiei (FSB) nu au acuzat gruparea jihadistă pentru comiterea atacului.

„Noi ştim ce înseamnă ameninţarea terorismului. Contăm aici pe cooperarea cu toate statele care ne împărtăşesc sincer durerea şi sunt gata să îşi unească în mod real eforturile în lupta împotriva inamicului comun – terorismul internaţional; cu toate manifestările sale”, a declarat preşedintele Federaţiei, potrivit agenției RIA Novosti, preluată de Rador Radio România.

Şefa postului de televiziune rusesc de stat RT, Margarita Simonian, a publicat videoclipuri care pretind să arate mărturisirile făcute de doi dintre suspecţi în cursul interogatoriilor, în care nu numesc vreun finanţator.

AFP nu poate confirma veridicitatea lor.

ISIS a comis atacuri în mai multe țări, însă BBC amintește că grupul și-a asumat uneori responsabilitatea pentru acte criminale cu care nu a avut nimic de-a face.

La 7 martie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunțat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova, care era planificat de o celulă a Statului Islamic.

FSB a precizat atunci că atacatorii au fost „neutralizați”, dar puține alte detalii au fost furnizate despre presupusul complot.

La 13 martie, trei miliții ruse anti-Kremlin au emis o declarație comună în care le-a cerut civilolor ruși aflați la granița cu Ucraina să se refugieze, spunând că intenționează să lanseze atacuri împotriva pozițiilor militare ruse din zonă.

Anterior, Legiunea pentru Libertatea Rusiei și Batalionul Siberian, ambele grupuri de miliție formate din cetățeni ruși care luptă alături de Ucraina, au trecut granița în regiunile Belgorod și Kursk ale Rusiei.

„Ucigașii lui [Vladimir] Putin efectuează atacuri masive asupra orașelor pașnice ucrainene, plasându-și pozițiile între casele tale, școlile copiilor tăi și instituțiile guvernamentale”, se preciza în declarație.

Într-un interviu pentru BBC, profesorul Matthew Sussex a amintit că Rusia are o lungă istorie a conflictelor interne în zonele locuite de musulmani, pe care regimurile i-au oprimat, așa cum s-a întâmplat în Cecenia.

În plus, sprijinul pe care Kremlinul l-a acordat Siriei conduse de dictatorul Bashar Al-Assad în războiul intern au făcut din Rusia o țintă a ISIS.

În opinia expertului, răspunsul va fi unul de o „violență extremă”, dând ca exemple consecințele asediului asupra teatrului Moscova din 2002 și asupra unei școli Beslan din 2004.

Matthew Sussex subliniază că avertismentul SUA despre un posibil atac, emis pe 7 martie, a fost tratat de Kremlin ca o încercare de „amestec” în afacerile interne ale Rusiei.

Atacul are loc la mai puțin de o săptămână după realegerea liderului de la Kremlin pentru un mandat de 6 ani. Corectitudinea scrutinului, la care Vladimir Putin nu a avut competitor de anvergură, a fost contestată de opozanți și de organizațiile neguvernamentale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol