28 aprilie 2024, 16:56

Istoria pantofilor

Uneori, suntem atât de obișnuiți cu lucrurile din jurul nostru, încât, prinși de sarcinile pe care le avem de rezolvat sau de gândurile care ne preocupă, nu mai acordăm o atenție prea mare detaliilor care ne fac viața mai ușoară, cum ar fi, de exemplu, o pereche de papuci.

Astăzi facem o călătorie în timp și vorbim despre istoria apariției pantofilor.

Nici măcar nu ne putem imagina cum ar putea arăta viața noastră fără încălțăminte, nu-i așa? De la pantofii eleganți, cu toc, și până la banalii papuci, toate ne fac viața mai plăcută. Cu toate că e atât de frumos și de terapeutic să mai reneunțăm la ei, din când în când și să simțim iarba sau nisipul plajei pe tălpi.

Din cele mai vechi timpuri

Ei bine, oricât de bine s-ar simți ce descriam mai sus, să mergi fără încălțări o perioadă mai mare de timp și pe un teren mai puțin blând, numai plăcut nu poate fi. Și tocmai acesta este și motivul pentru care, în urmă cu 40.000 de mii de ani, au apărut primele modele de încălțăminte, care au fost sandalele confecționate din piele și despre care cercetătorii afirmă că ar fi arătat ca niște pungi.

Odată cu trecerea timpului, materialele s-au mai diversificat, în funcție de spațiul geografic și de resursele pe care oamenii le aveau la îndemână, astfel că sandalele erau confecțioante din lemn, paie de orez, plante de sistal etc.

Ce putem să spunem despre pantofii Evului Mediu

În Evul Mediu au început să fie create primele modele de încălțăminte care luau în calcul și acoperirea călcâiului și care se apropie de modelele de încălțăminte cunoscute de noi astăzi. Iar pentru că societatea era împărțită în clase sociale, inclusiv pantofii erau un element diferențiator, astfel: țăranii purtau cizme din materiale destul de grele și inestetice, pe când nobilimea purta pantofi eleganți, care erau ornați cu elemente decorative și aveau, de regulă, toc din lemn.

Noutățile aduse de secolele XVII-XIX

Între timp, tehnica a evoluat și încălțămintea se apropie din ce în ce mai mult de forma de care o știm astăzi. Facem o oprire și în secolul al XVII-lea, unde important de menționat aici este faptul că pantofii cu toc nu erau destinați doar femeilor, ci și bărbaților din păturile sociale înalte.

Un secol mai târziu, pantofii erau creați din dantelă și mătase și au câștigat multă popularitate, iar peste încă un secol, adică în al XIX-lea, au apărut pantofii și cizmele care aveau vârf rotund. Tot în secolul al XIX-lea, au început să se contureze deja diferențe între modelele confecționate pentru femei și cele pentru bărbați.

Nu plecăm din secolul al XIX-lea fără a o informație de tip știai că: până în anul 1850, pantofii sau papucii nu erau creați ținând cont de diferențele dintre piciorul stâng și cel drept, ambii fiind confecționați după calapodul piciorului drept.

Din scolul al XX-lea și până astăzi

Părăsim această perioadă și ne îndreptăm către noutățile aduse de secolul al XX-lea. Ei bine, pentru că au existat evoluții tehnologice, au apărut schimbări mari și în ceea ce privește modelele de încălțăminte, acestea diversificându-se și fiind mult mai confortabile decât înainte: nu s-au mai confecționat pantofi cu toc pentru bărbați, iar modelele pentru femei au fost create astfel încât să le pună în lumină frumusețea picioarelor.

Tot în secolul al XX-lea, dar spre jumătatea lui, s-a produs o adevărată revoluție și au început să apară din ce în ce mai multe modele de pantofi, de la cele cu toc cui și până la cele cu platformă.

Astăzi, ne putem bucura de o gamă largă de modele, culori, stiluri (sport, casual, elegante, cu sau fără platformă, cu sau fără toc), iar creatitvitatea designerilor ajunge la statut de artă.

Este adevărat că modelele bărbătești sunt mai puține decât cele pentru femei, însă nu ne putem plânge că nu există varietate.

De la papuci de plajă, papuci de casă, pantofi sport, bocanci, ghete, balerini, mocasini și până la pantofi cu toc cui, stiletto, cizme, sandale, saboți, ciocate, botine și multe altele, toate există astăzi datorită progresului tehnologic și creativ desfășurat de-a lungul secolelor prin care tocmai am călătorit împreună.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol