26 aprilie 2024, 16:43

Jante BMW, cu grijă pentru mediu. Germania încă ține steagul sus în materie de energie verde

Război, climă, mediu, energii regenerabile, sustenabilitate, eficiență energetică, schimbări climatice, Rusia, gaz rusesc, petrol, criză, tranziție energetică, fă lampa mai mică și mergi pe jos. Cam asta auzi la tot pasul în perioada aceasta în Germania, unde obiectivele privind reducerea emisiilor de carbon sunt zdruncinate de războiul din Ucraina și de sancțiunile internaționale impuse Rusiei.

Cu toate astea, Germania ține steagul sus și nume grele din industrie, inclusiv cea auto, inovează și se străduiesc să se adapteze la necesitățile unei lumi care se confruntă deja cu consecințele nefaste ale schimbărilor climatice.

Când ne gândim la eforturile industriei auto de a trece la reducerea emisiilor de carbon, majoritatea își imaginează că este vorba despre mașinile electrice și punct. Ei bine, pentru a deveni ”prietenos” cu mediul se poate face mai mult decât să înlocuiești motoarele clasice cu cele electrice. De aceea cei de la BMW s-au gândit la…jantele mașinilor, care pot și ele să fie produse cu energie verde.

Mai precis, constructorul auto german va folosi jante din aluminiu produse în mod durabil începând din anul 2024, ceea ce va duce la economii anuale de CO2 de până la 500.000 de tone, informează compania într-un comunicat de presă.

Un business neimportant? Să ne uităm la cifre

Astfel, noile tipuri de jante vor fi realizate din aluminiu turnat, produs cu 100% energie verde, pentru mărcile BMW şi Mini.

Chiar dacă asta nu pare o mare lovitură în afaceri, dacă te uiți la cifrele referitoare la producție îți dai seama că nu e chiar așa. BMW produce aproape 10 milioane de jante anual, 95% sunt din aluminiu turnat. Schimbările prevăzute vor atrage după sine economisirea a 500.000 de tone de CO2 anual, prin reducerea emisiilor și utilizarea de materiale în producție.

BMW Group foloseşte, deja, din 2020, exclusiv energie verde în toate fabricile sale, iar prin măsuri de compensare a asigurat o producţie neutră în ceea ce priveşte emisiile CO2 în toate punctele de producţie.

Până în prezent, jantele au reprezentat aproximativ 5% dintre emisiile de CO2 generate de către furnizori.

„Prin audituri independente, BMW Group poate asigura utilizarea conştientă şi durabilă a aluminiului de către producătorii săi contractaţi, economisind anual până la 500.000 de tone de CO2. Aluminiul are proprietăţi bune de reciclare, ceea ce face mai uşoară topirea jantelor vechi ca parte a economiei circulare. Acest lucru elimină necesitatea electrolizei, operaţiune mare consumatoare de energie, pentru a produce materia primă primară. În acelaşi timp, materia primă secundară trebuie să îndeplinească şi cerinţele premium ale BMW Group pentru calitate, design, siguranţă şi proprietăţi mecanice”, se arată în comunicat.

Modelul Mini, pionier în 2023

Potrivit producătorului auto german, modelul Mini va deveni un pionier în acest domeniu în 2023, când va începe să folosească jante turnate din aliaj uşor, fabricate din aluminiu secundar (reciclat) în proporţie de 70%, la noua generaţie Mini Countryman. În acest context, emisiile de CO2 se vor reduce cu până la 80%, în comparaţie cu procesele de producţie convenţionale.

„Energia verde este una dintre cele mai mari pârghii pentru reducerea emisiilor de CO2 din lanţul nostru de aprovizionare. Am semnat deja peste 400 de contracte cu furnizorii noştri, inclusiv furnizori de jante şi aluminiu, care le cer să utilizeze energie verde”, a declarat Joachim Post, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru Achiziţii şi Reţeaua de Furnizori.

În decembrie 2019, Iniţiativa de Administrare a Aluminiului (ASI), organizaţie internaţională non-profit susţinută de asociaţii de mediu şi industriale, ONG-uri, producători de aluminiu şi companii de procesare, a certificat turnătoria de metale uşoare de la Uzina BMW Group din Landshut pentru utilizarea durabilă a aluminiului.

Obiective

„Trecerea la energie 100% verde pentru producţia de jante din aluminiu turnat este un alt pas către reducerea emisiilor de CO2 în reţeaua de furnizori BMW Group. Obiectivul este ca până în 2030 să se reducă emisiile de pe întreg lanţul de aprovizionare cu 20% faţă de nivelurile din 2019. Creşterea sistematică a procentului de aluminiu secundar prin acest proces aduce o contribuţie suplimentară la dezvoltare durabilă, în conformitate cu principiile economiei circulare la care aspiră BMW Group”, notează sursa citată.

Din 2021, grupul auto german a procurat aluminiu din Emiratele Arabe Unite, produs exclusiv cu energie electrică obţinută din energia solară. Aluminiul produs în Dubai este prelucrat în turnătoria de metale uşoare de la uzina BMW Group din Landshut, unde este folosit pentru fabricarea componentelor caroseriei şi ale transmisiei.

Cele 43.000 de tone de aluminiu obţinute cu energie solară asigură aproape jumătate din necesarul anual al turnătoriei de metale uşoare din Landshut, menţionează compania.

Sursa foto BMW Group


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol