20 ianuarie 2022, 4:33

Josephine Baker, prima femeie de culoare în Panteonul francez

Josephine Baker – cântăreața, spioana antinazistă și activista pentru drepturile civile, născută în SUA – a fost depusă în Panteonul Franței, devenind prima femeie de culoare care a primit cea mai înaltă onoare a națiunii.

Vocea ei a răsunat pe străzile malului stâng al Senei, în timp ce înregistrările din cariera ei extraordinară au dat startul unei ceremonii elaborate la monumentul Panteonului. Baker s-a alăturat altor iluștri francezi, cum ar fi filozoful Voltaire, savanta Marie Curie și scriitorul Victor Hugo.

Ofițerii militari din Forțele Aeriene au purtat sicriul ei pe unu covor roșu care se întindea de-a lungului a patru străzi pietruite, de la Grădinile Luxemburgului până la Panteon. Președintele francez Emmanuel Macron a adus un omagiu „unei eroine de război, luptătoare, dansatoare, cântărețe; o femeie de culoare care a apărat oamenii de culoare, dar în primul rând, o femeie care a apărat omenirea”.


Citește și:
Cum i-a cucerit Josephine Baker pe bucureșteni. Ce putem învăța din viața ei
Josephine Baker- dansatoarea care a uimit Bucureștiul interbelic


După război, ea s-a implicat în politica antirasistă și în lupta pentru drepturile civile, atât în ​​Franța, cât și în Statele Unite. Spre sfârșitul vieții, a avut probleme financiare, a fost evacuată și și-a pierdut proprietățile. Ea a primit sprijin de la prințesa Grace de Monaco, care i-a oferit lui Baker un loc unde să locuiască ea și copiii ei.

Foto: Christophe Ena (AP, via AP News)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.