8 mai 2024, 6:58

Klaus Iohannis: „15 mai nu înseamnă o revenire la viaţa noastră, aşa cum am cunoscut-o”

„Pericolul NU a trecut! Am spus că după 15 mai unele restricţii vor fi reduse, dar nu am atins maximul în România, şi o relaxare prematură ar fi fundamental greşită. 15 mai nu înseamnă o revenire la viaţa noastră, aşa cum am cunoscut-o până acum. Măsurile pe care le vom lua vor fi graduale, nu totul dintr-o dată”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis într-o declaraţie de presă susţinută marţi după-amiază.

Rezultate notabile

Preşedintele a ţinut să sublinieze că, după o lună şi jumătate, se pot trage destule concluzii statistice, în această criză provocată de epidemia de coronavirus.

În opinia sa, în această epidemie, autoritățile, împreună cu medicii și românii, au obținut rezultate notabile. Românii au dovedit că au maturitate, simț civic.

Se discută mult despre măsurile de relaxare. Vom ajunge și acolo. Am menționat că după 15 mai unele restricții vor fi reduse, dar nu am atins maximul în România, și o relaxare prematură ar fi fundamental greșită. Iată și un grafic care ne permite comparații directe între state care ne interesează – numărul de bolnavi raportat la un milion de locuitori. Am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. Un raport foarte mare are Spania – aproape 5.000 dintr-un milion sunt pozitivi. În Italia – 3.000 la milion, date apropiate și în SUA. Datele din România sunt cele mai de jos, ceea ce ne arată că avem circa 600 de bolnavi la un milion de locuitori. De aceea am spus că autoritățile și cetățenii au rezultate foarte bune. Nu ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate? Rezultate obținute greu, prin restricții majore. Sunt convins că oamenilor, medicilor – le este extrem de greu. Pericolul nu a trecut. E nevoie în continuare de maximă atenție„, a spus şeful statului.

Experţii nu ştiu când vom reveni la viaţa normală

Klaus Iohannis a declarat că experții spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală. Vor rămâne multe restricții în vigoare: nu vom putea să ne întâlnim în grupuri mai mari de 3, nu vom putea să plecăm din localitate fără un motiv foarte serios, nu vom putea merge la restaurante și mall-uri. Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, nu putem risca să avem un număr mare de persoane în același loc, a spus Iohannis.

Cât despre competițiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori.

Măsuri graduale

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că săptămâna viitoare va fi luată o decizie cu privire la forma în care se va continua după încheierea stării de urgenţă, respectiv prelungirea acesteia sau o altă variantă administrativă alternativă.

„Săptămâna viitoare vom lua o decizie în ce priveşte forma în care continuăm – dacă continuăm cu stare urgenţă sau găsim o variantă administrativă alternativă. Putem să comunicăm dacă, de exemplu, din 15 mai vom putea merge la dentist sau nu, dar asta putem să comunicăm săptămâna viitoare cu aplicare din 15 mai. Decizia o luăm săptămâna viitoare. Am dat exemple de posibile relaxări, să nu fiu greşit înţeles”, a afirmat Iohannis.

Atac la adresa PSD

El a lansat un atac dur la adresa PSD, partid despre care a spus că, după ce a plecat de la guvernare, a lăsat statul fără nicio rezervă de măști, de biocide, cu foarte puține medicamente, materiale care au trebuit procurate în timp record.

”Nu toți politicienii au dorit să fie de partea care se ocupă de îngradirea epidemiei. Avem un contra-exemplu mare, cât Casa Poporului: Parlamentul. Și modul înc are unele partide și unii lideri înțeleg să folosesc acestă nenorocire pentru cîștig electoral. În Parlament am văzut un spectacol ciudat, sinistru, un festival deplorabil, instrumentat de aceiași politicieni care și înainte de criză au avut un comportament nociv și demagogic, oamenii care au lăsat România fără bani”, a punctat președintele.

Discuţia cu Donald Trump

Întrebat despre discuţia telefonică purtată cu preşedintele american Donald Trump, Klaus Iohannis a declarat că tot ceea ce poate fi spus public despre temele de discuţie a fost prezentat de Administraţia Prezidenţială.

„Am discutat cu preşedintele Trump despre problemele de sănătate, despre problema ventilatoarelor, despre probleme economice, despre securitatea flancului estic al NATO şi despre măsurile de relaxare”, a spus preşedintele, amintind că preşedintele Statelor Unite s-a oferit să ajute România cu ventilatoare mecanice, pentru a ajuta în lupta cu efectele COVID-19.

Amânarea alegerilor

Iohannis a declarat că îşi doreşte organizarea alegerilor locale în toamnă şi a celor parlamentare spre sfârşitul lui noiembrie, la începutul lunii decembrie, însă a anunţat că, în cazul în care nu vor putea avea loc în siguranţă, acestea vor trebui amânate.

„Ne spun tot mai mulţi experţi că nu vom scăpa de virus şi va trebui să găsim un mod de a trăi cu acest virus. (…) Este prematur să spunem că vom avea sau nu vom avea în septembrie, octombrie sau decembrie alegeri, depinde de cum gestionăm noi epidemia şi cum reacţionează populaţia la acest virus. Important este, după părerea mea, să facem alegerile atunci când nu reprezintă un pericol pentru populaţie. Eu nu o să fiu de acord să facem alegeri atunci când epidemia încă există şi sunt un număr semnificativ de bolnavi. Eu îmi doresc să reuşim în această toamnă să avem şi alegeri locale şi la termen, spre sfârşitul lui noiembrie, la începutul lui decembrie alegeri parlamentare, dar dacă nu se pot ţine în siguranţă atunci vor trebui amânate, nu voi tolera în niciun caz să avem alegeri sub semnul epidemiei”, a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol