17 iunie 2021, 12:24

La Cernobîl se fabrică vodca Atomik. Procurorii, fără umor, au confiscat-o și luat-o la degustat

Caz amuzant în Ucraina, unde un producător local s-a gândit să profite de pe urma publicității și să iasă cu o variațiune de vodcă de mere, pe care a botezat-o Atomik. Numai că procuratura de la Kiev a confiscat marfa…și nu mai vrea să o dea înapoi.

Povestea este puțin complicată, pentru că la baza băuturii se află nu vreun producător local inventiv, așa cum s-ar putea crede. Ideea aparține unui profesor britanic, venit în zonă să demonstreze că pămânurile locale pot fi folosite în producție.

Cu alte cuvinte, a experimentat dar a și tras la măsea.

Buuun…

1.500 de sticle, confiscate de Procuratură. Confiscate sau degustate?

Primul stoc de Atomik, băutură alcoolică fabricată din mere crescute lângă fosta centrală nucleară de la Cernobîl, a fost confiscat de autorităţile ucrainene, iar cercetătorii care au produs-o aşteaptă de două luni rezolvarea cazului, relatează BBC.

Chernobyl Spirit Company, compania producătoare, a spus că 1.500 de sticle de Atomik au fost confiscate pe 19 martie şi duse la Procuratura din Kiev.

Au fost încărcate într-un camion și…pașlîi…de atunci nu s-a mai auzit nimic

Băutura spirtoasă, susțin producătorii, este primul produs de consum de la Cernobîl realizat după dezastrul nuclear din 1986.

Ei aşteaptă acum rezultatul anchetei serviciilor de securitate ucrainene şi spun că nu ştiu de ce încărcătura, care avea destinaţia Marea Britanie, a fost confiscată.

Dar ca să vedeți, problema nu este compoziția chimică a băuturii. Sau presupunerea că aceasta ar putea să fie radioactivă. Nuuu. La mijloc se află foarte popularul timbru special, care se aplică băuturilor.

„Pare că ne acuză că folosim timbre de accize ucrainene false”, a explicat profesorul Jim Smith, cercetător care a petrecut mai mulţi ani studiind zona interzisă înainte de a pune bazele Chernobyl Spirit Company cu câţiva ucraineni. „Asta nu are sens, pentru că sticlele sunt pentru Marea Britanie şi sunt în mod evident etichetate cu timbre de accize britanice valide”.

Un fel de ou Kinder. Băutură și experiment științific în același timp

Întreprinderea care produce Atomik este condusă de oameni de ştiinţă care lucrează în zona interzisă de 4.000 de kilometri pătraţi de la Cernobîl – zonă abandonată după 1986.

Studiile lor au cuprins dezvoltarea de culturi experimentale pentru a afla dacă cerealele şi altele crescute în zonă pot fi folosite pentru produse care să fie sigure în vederea consumului.

Parte din motivul producerii acestei băuturi alcoolice a fost să demonstreze cum pământul din zona interzisă poate fi refolosit în producţie.

Cercetătorii spun că asta ar putea permite comunităţilor de aici să cultive şi să vândă produse, ceea ce acum este ilegal pe „terenul contaminat”, aşa cum e descris oficial.

„Când am gustat prima vodcă martini Atomik în 2019, profesorul Smith, titular la Portsmouth University, a explicat că nu este mai radioactivă decât oricare altă vodcă”, scrie BBC.

Smith şi colegii lui au corectat reţeta de atunci pentru a face o băutură spirtoasă pe bază de mere. Acele mere au fost crescute în districtul Narodichi, aflat în imediata apropiere a zonei interzise, unde agricultura şi dezvoltarea sunt încă restricţionate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.