8 decembrie 2021, 3:26

Lagărul de la Auschwitz încă mai are secrete. Cea mai recentă descoperire

În timpul lucrărilor de restaurare a celulelor de la Blocul 17 de la Auschwitz I a fost descoperită o ascunzătoare cu obiecte din perioada în care lagărul era activ.

Printre obiectele descoperite se află cuţite, furculiţe, foarfeci, bucăţi din piele, unelte de cizmărie şi fragmente de încălţăminte, arată IFL Science.

Lucrările de renovare ale blocului 17 durează din luna septembrie a anului 2019 și au ca scop eliminarea tuturor elementelor adăugate după perioada de activitate a lagărului. Restauratorii au sarcina de a elimina elementele adăugate odată cu anul 1978, atunci când a fost deschisă o expoziție dedicată prizonierilor austrieci de la Auschwitz.

Ascunzătoarea din coșul de fum

Lucrările de restaurare vizează și consolidarea clădirii. În timpul acestor lucrări a fost descoperit un coș de fum și în interiorul lui artefactele ascunse de către prizonieri.

Johannes Hofmeister, consultant al Fondului Național din Austria, explică faptul că nu este surprinzător că aceste artefacte au fost descoperite în unul dintre coșurile de fum din blocul de celule 17 și asta, deoarece aici au fost închiși coșari.

La ce ar fi putut folosi

În lipsa unei analize extinse, este încă prea devreme pentru specialiști să tragă concluzii legate de modul în care aceste obiecte au fost sau ar fi urmat să fie utilizate. Totuși, dat fiind contextul în care acestea au fost strânse, specialiștii sunt de părere că acestea ar fi putut fi folosite pentru întreținerea hainelor și încălțămintei sau ar fi putut face parte chiar dintr-un plan de evadare.

O nouă expoziție urmează să fie deschisă în lagăr, dar aceste obiecte nu vor face obiectul acesteia. Obiectele foștilor prizonieri vor fi trimise la Muzeul Auschwitz-Birkenau pentru a fi conservate.

Blocul 17

Construit în 1941, blocul 17 a făcut parte din lagărul inițial de la Auschwitz , cunoscut sub numele de Auschwitz I sau „lagărul principal”, situat în sudul Poloniei ocupate în timpul celui de-al doilea război mondial.

Numai în acest loc, Germania nazistă a ținut până la 20.000 de prizonieri simultan. În total, au fost fondate peste 40 de sub-lagăre ale celui de la Auschwitz, inclusiv Auschwitz II din Birkenau, care adăpostea camerele de gazare. 1,1 milioane de oameni au fost uciși în cel mai mare lagăr al morții nazist; marea majoritate erau evrei, alții civili polonezi, prizonieri sovietici de război, romi, sinti, Martorii lui Iehova, homosexuali și prizonieri politici.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.