Un studiu realizat de cercetătorii în oftalmologie de la Universitatea din Colorado a constatat că laptele matern aplicat pe corneea rănită în modelele animale a accelerat procesul de re-epitelizare (o parte a vindecării rănilor), comparativ cu o soluție salină și un medicament prescris.
„Încă din 2016, am descoperit că laptele matern uman părea să accelereze vindecarea corneei, dar nu aveam încă un mecanism clar pentru a explica acest fenomen”, spune Mark Petrash, profesor emerit de oftalmologie, potrivit g4media.ro.
„Acest ultim studiu analizează mai profund și ridică întrebări precum: Ce semne celulare vedem că ar putea indica faptul că laptele matern îmbunătățește capacitatea corneei de a se repara după o rană superficială?”
Cercetarea a analizat un marker al proliferării celulare numit Ki67 – o proteină produsă de celulele care se divid activ. S-a descoperit că ochii răniți tratați cu lapte matern uman aveau niveluri mai ridicate de Ki67, ceea ce confirmă observațiile făcute în clinică cu ani în urmă.
O recuperare rapidă este crucială în aceste tipuri de leziuni oculare, deoarece previne infecțiile care pot cauza daune suplimentare ochiului.
„Cu cât rana se vindecă mai repede, cu atât mai bine”, spune Petrash.
„Laptele matern uman pare să stimuleze acest proces.”
McCourt, șefa oftalmologiei pediatrice la Children’s Hospital Colorado și deținătoarea Ponzio Family Chair for Pediatric Ophthalmology, consideră că laptele matern contribuie la recuperarea rapidă și ar putea avea proprietăți similare cu lacrimile serice, un medicament obținut prin centrifugarea sângelui pacientului pentru a separa serul, care este apoi sterilizat și îmbuteliat.
Serul conține componente, inclusiv proteine și factori de creștere, similare cu lacrimile naturale, făcându-l un tratament eficient pentru ochi uscați severi și boli inflamatorii ale ochilor.
„Oare am putea îmbutelia această putere maternă și transforma laptele matern într-un colir oftalmologic, așa cum facem cu lacrimile serice? Este greu de spus acum, dar merită investigat.”
Comentariile sunt oprite pentru acest articol