24 aprilie 2024, 16:27

Laureata Nobel pentru Literatură are origini în Bihor. Louise Glück a primit duminică medalia Nobel

Poeta americană Louise Glück, laureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2020, a primit duminică medalia Nobel. Pagina de internet a Fundaţiei Nobel a publicat imaginile, în debutul săptămânii dedicate înmânării distincţiilor Nobel, marcată anul acesta de pandemia de coronavirus, multe dintre evenimente fiind anulate sau mutate în online.

Louise Glück a devenit prima scriitoare americană care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 27 de ani.

Pandemia schimbă regulile

Anul acesta laureaţii nu au putut călători la Stockholm sau Oslo pentru a-şi accepta premiile, iar organizatorii au fost nevoiţi să aranjeze ceremonii în ţările de reşedinţă ale fiecărui premiat, scrie agerpres.ro, citând DPA.

În imaginile date publicităţii de Fundaţia Nobel, care administrează averea lăsată de industriaşul suedez Alfred Nobel, cel care a înfiinţat celebrele premii, Glück apare în faţa casei sale, purtând o mască.

Și-a amintit de copilărie

În discursul său de acceptare a premiului, publicat luni, Glück a rememorat momentul în care, în copilărie, a intrat în contact cu poezia şi a organizat în imaginaţia sa o competiţie ”pentru a desemna cel mai frumos poem din lume”.

A ales drept finaliste creaţiile ”The Little Black Boy”, de poetul romantic englez William Blake (1757-1827), şi ”Swanee River”, de textierul şi compozitorul american Stephen Foster (1826-1864), a mai precizat aceasta.

A recitat în minte atât poemul, cât şi cântecul, amintindu-şi afecţiunea pe care i-au trezit-o, a mai povestit scriitoarea.

”Eram sigură că Blake în special era întrucâtva la curent cu acest eveniment, că era preocupat de deznodământul său. Înţelegeam că nu mai este în viaţă, dar simţeam că este încă viu, din moment ce-i puteam auzi vocea vorbindu-mi, deghizată, dar totuşi vocea sa”, a spus Glück, precizând că Blake a fost cel care a câştigat competiţia.

”Aceia dintre noi care scriu cărţi îşi doresc probabil să ajungă la cât mai mulţi cititori. Dar unii poeţi nu înţeleg că a ajunge la mai mulţi are o semnificaţie spaţială, ca şi cum ar avea o sală plină”, a mai scris poeta.

”Cred că acordându-mi mie acest premiu, Academia Suedeză a ales să celebreze lăuntricul, vocea interioară, care atunci când vorbeşte în public poate uneori să crească sau să se extindă, dar niciodată să o înlocuiască”, a spus autoarea.

Tradiție

Premiile sunt înmânate în mod tradiţional pe 10 decembrie, ziua în care este comemorată moartea fondatorului prestigioaselor distincţii, industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Recompensele de anul acesta valorează fiecare 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Organizatorii au anulat anterior banchetele care urmau să fie ţinute în onoarea laureaţilor la Stockholm, dar şi la Oslo – unde este decernat premiul Nobel pentru Pace.

Glück, în vârstă de 77 de ani, s-a născut la New York şi a debutat în 1968, cu volumul ”Firstborn”, publicând până în prezent 12 cărţi de poezie, precum şi volume de eseuri.

Origini

Louise are origini bihorene, bunicii ei materni, Henrik Glück și Theresa Moskovitz, fiind evrei maghiari care au trăit în Valea lui Mihai şi au emigrat în America în anii 1900, împreună cu cei 6 copii, scrie szombat.org.

La începutul secolului XX, micuța colonie ungară număra circa 6.000 de locuitori, dintre care circa 1.200 erau de religie mozaică, scrie sursa citată.

Strămoșii Louisei Glück erau evrei profund religioși, şi au avut un rol important în comunitatea locală. Potrivit site-ului szombat.org, bunicul poetei, Henrik Glück, se ocupa de comerţul cu material lemnos şi avea un magazin în Valea lui Mihai, „Feldmann și Glück”, iar unul dintre străbunicii ei s-a numit tot Henrik Glück şi ar fi luptat ca soldat în Revoluţia maghiară din 1848.

Implicați în viața obștii

Familia bunicului ei a fost implicată în construcţia sinagogii locale, a fost în conducerea Băncii Populare, a deţinut o fabrică de sticlă, o firmă de confecţii, o fabrică de cafea, iar faimoasa Moară Gizella din oraş a fost fondată tot de ei.

Avocatul Dr. Sándor Glück, tot antecesor al Louisei Glück, a luptat în Primul Război Mondial. După bătăliile de la Isonzo din 1915 (dintre Italia şi Austro-Ungaria), i s-a acordat Crucea Carol.

Un nou volum de poezie

Poeta va lansa un nou volum de poezie în 2021, informează The Guardian.

Intitulat ”Winter Recipes from the Collective”, va fi primul volum de poezie semnat de Glück care vede lumina tiparului în ultimii şapte ani şi primul după ce Glück a devenit cea de-a 16-a femeie laureată cu Nobel pentru Literatură.

 

Sursa foto: © Nobel Prize Outreach. Foto: Daniel Ebersole

CITIȚI ȘI:

„Nu voi mai avea prieteni.” Louise Glück și viața alături de un premiu Nobel

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol