26 aprilie 2024, 5:58

Lecția de istorie. 110 ani de la prima decolare a lui Aurel Vlaicu, geniul care a pus România pe locul II în lume

În urmă cu 110 ani, geniul Aurel Vlaicu punea România pe locul II la nivel global, fiind primul român care a reușit să planeze pentru prima oară deasupra Câmpului Cotroceni, potrivit Descoperă. 
Pionier al aviației românești și mondiale, marele inventator Aurel Vlaicu a construit avionul „Vlaucu I”, primul avion construit în totalitate în România. Pentru acest demers, Vlaicu a fost susținut atât de Casa Regală cât și de Armata Română, care i-au pus la dispoziție toate cele necesare pentru realizarea obiectivului său măreț.

Traiectoria aleasă de Aurel Vlaicu a fost străbătută pe data de 17 iunie 1910. În urma acestui eveniment, România devea a doua țară din lume, după Franța, care reușise să pună în funcțiune un avion.

Avionul „Vlaicu 1”  fost brevetat de inventatorul său, cu mari emoții, sub denumirea de „Maşină de zburat cu corp în urmă de sageată”.

Dorind să perfecționeze aparatul de zbor, inginerul de geniu pune bazele unui al doilea avoin, renumitul „Vlaicu II”, cu care reușește performanța de a zbura în mai multe orașe și cu care, participă și în cadrul unor turnee internaționale, acolo unde își prezintă numeroasele invenții.

Aurel Vlaicu a reușit să folosească avionul chiar și în timpul războiului, reușind ca prin invențiile sale să participe la restaurarea siguranței naționale, prin îndeplinirea unor misiuni de observație aeriană.

De atunci, invențiile lui Vlaicu devin cunoscute pe plan mondial. În anul 1913, inventatorul român primește oferte din partea unei companii engleze, Marconi, pentru proiectarea unui avion mecanic cu două locuri. Așa a luat naștere „Vlaicu III”, primul avion funcțional din lume care putea avea un pasager și era construit în întregime din metal.

Sursă Foto: ziarullumina.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol