3 iunie 2020, 3:02

Lecția de istorie. 39 de ani de la primul zbor al lui Dumitru Prunariu, în spațiul cosmic

14 mai 1981 va rămâne o zi istorică pentru România. Atunci, Dumitru Prunariu devenea primul român care ajungea vreodată în spațiul cosmic, fiind și până la această dată singurul român care a reușit o astfel de performanță.

În anul 1981, Dumitru Prunariu era recrutat de URSS pentru a participa la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului Intercosmos. Românul, împreună cu echipajul său, au petrecut 8 zile în spațiu.

Nava spațială Soiuz-40 a fost lansată pe 14 mai 1981, la 20 și 17 minute, ora Bucureștiului, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Echipajul a fost alcătuit din profesioniști, comandant Leonid Ivanovici Popov, un cosmonaut sovietic de origine ucraineană și Dumitru Prunariu, cosmonaut-cercetător.

Pregătirea pentru zbor a durat mai bine de 4 ani. Dumitru Prunariu mărtutisește că s-ar întoarce în spațiu oricând, pentru a putea vedea Pământul de acolo.

Românul a stat o săptămână pe pe stația orbitală Saliut 6, alături de Popov și de alți doi cosmonauți sovietici. Perioadă în care au lucrat la peste 20 de experimente științifice. În total, misiunea Soiuz-40 a durat șapte zile, 20 ore, 41 minute și 52 secunde.

Capsula cu echipajul vieto-român a aterizat fără probleme în stepa Kazahstanului, pe data de 22 mai 1981, la ora 16,56, ora Bucureștiului.

Citește și Oamenii timpului nostru. Dumitru Prunariu, românul care s-a ridicat dincolo de atmosferă

Sursă Foto: atheneepalace-hotel.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.