10 decembrie 2023, 18:00

LECȚIE DE LOIALITATE, din nou, de la un câine. Oare oamenii vor învăța vreodată de la animale?

Am fost înzestrați, ca oameni, cu tot ce este necesar pentru a ne crea o lume bună, ideală. Nu reușim, în ciuda tuturor darurilor cu care ne-a înzestrat natura. Ne-am creat, cu ajutorul inteligenței naturale, unelte, care să ne ajute în viața de zi cu zi. Am creat inteligența artificială. Și tot nu am reușit să atingem perfecțiunea în materie de bunătate și loialitate. În continuare,  tot animalele ne dau lecții de viață.

Un nou episod, acum: un câine care a fost găsit în viață alături de trupul neînsuflețit al stăpânului său a reușit să supraviețuiască timp de 10 săptămâni în munți prin vânarea unor animale de talie mică în ceea ce salvatorii descriu drept o „poveste de supraviețuire miraculoasă”, relatează BBC.

Da, e un miracol supraviețuirea, dar miracolul este, de fapt, loialitatea de nezdruncinat a animalului. Pe care omul trebuie să o ÎNVEȚE, căci nu a atins această perfecțiune.

Trupul neînsuflețit al lui Rich Moore, în vârstă de 71 de ani, a fost descoperit pe 30 octombrie, după ce acesta pornise pe 19 august într-o drumeție în Munții San Juan din statul american Colorado.

Delinda VanneBrightyn, o membră a uneia din echipele de salvatori care l-au căutat pe bărbat, a relatat că operațiunile care s-au axat pe panta muntelui din zona în care a fost găsită mașina bărbatului nu au avut niciun rezultat.

Însă la săptămâni după ce căutările au fost oprite, un vânător a descoperit întâmplător trupul lui Moore la aproximativ 2,5 kilometri est de piscul Munților San Juan. În mod cu totul neașteptat, alături de trupul său neînsuflețit a fost descoperit și Finney, câinele său Jack Russell terier pe care bărbatul îl luase cu el când a plecat de acasă.

Un echipaj de salvare a ajuns cu elicopterul la fața locului ziua următoare. Finney a fost dus la veterinar și acum s-a întors la familia sa. Chiar dacă a supraviețuit timp de aproape 3 luni pe cont propriu, el cântărea în jur de 2,7 kilograme în momentul în care a fost descoperit, în jur de jumătate din greutatea sa când a plecat de acasă.

VanneBrightyn a declarat pentru Associated Press că supraviețuirea lui Finney este cu atât mai remarcabilă întrucât, pe lângă că probabil a vânat animale mici precum șoareci pentru a nu muri de foame, el a reușit să evite să cadă pradă pumelor, coioților și urșilor care trăiesc în Munții San Juan.

„Trebuie să recunosc că [terierii] Jack Russell sunt destul de aprigi, sunt câini mici duri”, a afirmat aceasta, adăugând că „povestea de supraviețuire miraculoasă” a lui Finney atestă totodată dedicația și loialitatea acestuia față de stăpânul său.

Știrea vine într-un moment în care Japonia sărbătorește 100 de ani de la nașterea câinelui loial Hachiko (1923-1935), renumit pentru că a continuat să își aștepte stăpânul, chiar și după moartea acestuia, în fața gării Shibuya din Tokyo, timp de aproape 10 ani. Hachiko a fost un câine alb din rasa Akita, născut pe data de 10 noiembrie 1923.

Povestea sa a ajuns subiect de film hollywoodian. Stăpânul câinelui, Hidesaburo Ueno, decedase în 1925 la locul de muncă, iar apoi câinele său credincios venea în fiecare zi, în același loc, timp de aproape 10 ani, pentru a-și aștepta stăpânul pentru a merge împreună acasă.

În onoarea câinelui, chiar în fața gării a fost realizată o statuie, care a devenit unul dintre cele mai cunoscute și vizitate monumente din oraș.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol