7 iunie 2020, 7:15

Lecție de politețe: de ce intră bărbații primii în restaurant?

Fie că mergeți într-un bar, restaurant sau club cel mai important aspect este să nu vă uitați politețea acasă! Iată adevăratul motiv pentru care bărbații trebuie să intre primii în restaurant!

În secolele XVII-XVIII oamenii din curțile franceze au pus bazele codului bunelor maniere pe care îl găsim și astăzi, deși originile acestuia datează încă din Antichitate.

Bărbații intrau primii pentru a feri femeile de orice pericol. În preajma Revoluției Franceze, atunci când au apărut primele cafenele și baruri, hanurile și restaurantele erau pline de revoluționari agitați sau răufăcători. În trecut, bărbatul intra primul în restaurant pentru a proteja femeia.

„La modă, dar și periculoase, aceste restaurante incipiente i-au determinat pe domnii galanți să instituie o regulă, care a supraviețuit până în zilele noastre: pentru a-și proteja partenerele sau invitatele, domnii erau primii care intrau în localul respectiv”- spune Monica Neațu, istoric și lector al Fundației Calea Victoriei într-un interviu luat de adevărul.ro.

În prezent, bărbatul care însoțește o femeie are obligația morală de a intra primul în încăpere pentru a o feri pe aceasta de privirile curioase ale celor din jur. Astăzi nu mai există portarul la ușa restaurantului și este de preferat ca domnul să aibă grijă de acest aspect, relatează digi24.ro.

Aceste reguli se regăsesc în cartea „Codul bunelor maniere astăzi”, scrisă de Aurelia Marinescu.  Manualul de bună purtare a fost publicat pentru prima dată în 1995, iar, în 1999, Aurelia Marinescu a scos, cu ajutorul Editurii Humanitas, o a doua ediţie, spune adevărul.ro. Cartea s-a bucurat de un imens succes.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.