27 aprilie 2024, 13:16

Legătura dintre băuturile cu zahar și bolile de inimă

Băuturile dulci fac rău, pentru că zahărul în exces aduce cu el boli şi obezitate. În România există chiar o taxă pe zahăr, astfel că băuturile cu zahăr sunt mai scumpe.

Un nou studiu publicat într-un jurnal științific al Asociației Americane a Inimii a identificat o legătură între consumul de băuturi dulci și apariția fibrilației atriale.

Sondaj

Cercetarea a fost bazată pe datele de sănătate colectate în cadrul UK Biobank, o bază de date biomedicală cuprinzătoare care include informații medicale despre aproximativ 500.000 de adulți.

Peste 200.000 de participanți cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani au fost monitorizați pe o perioadă medie de aproape 10 ani. Rezultatele studiului au arătat că persoanele care consumau mai mult de 2 litri de băuturi dulci îndulcite artificial pe săptămână prezentau un risc cu 20% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială în comparație cu cei care nu consumau astfel de băuturi.

Riscuri

Riscul a fost cu 10% mai mare pentru cei care consumau aceeași cantitate de băuturi îndulcite natural și cu 8% mai mic pentru cei care consumau un litru sau mai puțin de sucuri de fructe 100% fără adaos de zahăr, precum cele din portocale sau pere.

Studiul a analizat și dacă predispoziția genetică la fibrilația atrială a influențat asocierea cu băuturile dulci. Concluzia a fost că riscul era independent de factorul genetic. Este important de menționat că acest studiu este de natură observațională și nu poate demonstra o relație cauzală între consumul anumitor tipuri de băuturi și riscul de fibrilație atrială.

De asemenea, rezultatele se bazează pe auto-raportarea participanților cu privire la dieta lor, ceea ce poate duce la erori de memorie. Nu s-a determinat în mod clar dacă băuturile îndulcite conțineau cofeină. Așa că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate.

Recomandări

În acest timp, se recomandă limitarea sau evitarea băuturilor îndulcite artificial, iar apa rămâne cea mai bună opțiune.

Să discutam un pic și despre aspartam. Au dispărut sucurile cu zahar ca să scape de taxa pe zahăr, și au apărut aceste îndulcite cu aspartam. Ce este cu acest aspartam.

Aspartamul este un îndulcitor introdus pentru a înlocui zaharoză folosită în mod obișnuit. A fost descoperit de James M. Schlatter în 1965. Fiind de 180-200 de ori mai dulce decât zaharoză, se aștepta că aportul său să reducă ratele de obezitate în țările în curs de dezvoltare și să îi ajute pe cei care se luptă cu diabet.

Este folosit în principal ca îndulcitor pentru băuturi răcoritoare, produse de cofetărie și medicamente. În ciuda utilizării pe scară largă, siguranța sa rămâne controversată.

Aspartamul rămâne un îndulcitor cheie în America de Nord, Europa și Asia. Ei, bine s-au făcut nenumărate studii legate de acest îndulcitor, însă până acum nu există indicii că ar fi cancerigen de exemplu. Că s-a tot spus acest lucru.

Însă studiile au arătat că există riscuri în ceea ce privește consumul îndelungat. Aspartamul pare să aibă, de exemplu, o influență negativă asupra cortexului cerebral. Așadar, cheia este moderația. De poftă, merge, băută zilnic doar apa e garantat bună pentru organism.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol