28 aprilie 2024, 20:49

Lucas, 13 ani. VINDECAT miraculos de un cancer la creier!

Rar, dar fatal, gliomul infiltrativ al trunchiului cerebral este una dintre cele mai de temut forme de cancer cerebral pediatric. Dar un copil pare să sfideze statisticile: vindecarea sa, singura de acest fel din lume, dă mari speranțe cercetătorilor, relatează BFM TV.

În pofida progreselor înregistrate în tratarea ei, această tumoră, gliomul cerebral, care afectează între 50 și 100 de copii și adolescenți în fiecare an în Franța, rămâne o provocare pentru lumea medicală.

Deși rata de supraviețuire la cinci ani pentru cancerele pediatrice este în prezent de 85%, pronosticul pentru unele cancere, inclusiv pentru gliomul invaziv al trunchiului cerebral, rămâne slab.

Acest tip de cancer este inoperabil și este de obicei tratat cu radioterapie, care poate uneori încetini boala, dar numai temporar. Niciun medicament nu s-a dovedit încă eficient.

Boala progresează foarte rapid și este, în general, fatală în termen de 9 până la 12 luni de la descoperirea tumorii.

Cu toate acestea, un copil belgian, Lucas, acum în vârstă de 13 ani, a sfidat toate prognozele: diagnosticat la vârsta de 6 ani cu această boală considerată incurabilă, el este acum considerat vindecat, deoarece creierul său nu mai prezintă niciun semn al tumorii.

,,Lucas a învins”, a declarat pentru AFP medicul său, Jacques Grill, șeful programului de tumori cerebrale din cadrul departamentului de oncologie pediatrică al centrului oncologic Gustave-Roussy, la sud de Paris.

,,Particularități biologice”

Medicul pediatru își amintește cu emoție că le-a spus părinților lui Lucas, în urmă cu șapte ani, că fiul lor va muri.

La vremea respectivă, familia sa a venit în Franța pentru tratament, unde băiețelul a fost unul dintre primii pacienți care au intrat într-un studiu clinic pentru a testa un nou tratament, o terapie țintită.

Încă de la început, Lucas a răspuns foarte bine la tratament. ,,Pe parcursul RMN-urilor, am văzut cum tumora a dispărut complet”, spune doctorul Grill, care, în ciuda acestor rezultate miraculoase, nu a îndrăznit să decidă oprirea medicamentului. Până când, în urmă cu un an și jumătate, și-a dat seama că însuși copilul încetase să îl mai ia.

,,Nu cunosc niciun alt caz ca al lui în lume”, mărturisește medicul, a cărui echipă a început cercetările asupra acestui tip de cancer în urmă cu 15 ani.

Rămâne de văzut de ce s-a vindecat Lucas și cum cazul său medical ar putea oferi speranță pentru sute de tineri în viitor.

Alți zeci de copii incluși în același studiu clinic și-au văzut speranța de viață depășind statisticile și sunt încă în viață la mai mulți ani după diagnosticare – dar cancerul lor nu a dispărut complet.

Această creștere a speranței de viață se datorează, fără îndoială, ,,particularităților biologice ale tumorii lor”, ceea ce explică răspunsul lor mai bun la tratament decât al altor pacienți care primesc aceeași terapie, subliniază doctorul Grill.

,,Muncă pe termen lung”

,,Tumora lui Lucas prezenta o mutație extrem de rară și credem că această mutație a fost cea care a făcut ca celulele sale tumorale să fie mult mai sensibile la medicament”, adaugă medicul pediatru, care este și cercetător la Inserm.

În cadrul unui studiu în curs de desfășurare (Biomède), care compară medicamentul primit de Lucas cu un nou tratament promițător, cercetătorii de la Gustave-Roussy nu numai că studiază anomaliile genetice ale tuturor tumorilor pacienților, ci realizează și organoizi tumorali (copii 3D ale tumorilor pacienților realizate în laborator) pentru a înțelege biologia acestora și sensibilitatea lor la medicamente.

,,Cazul lui Lucas oferă o speranță reală: vom încerca să reproducem in vitro modificările pe care le-am identificat în celulele sale”, a explicat pentru AFP Marie-Anne Debily, un profesor-cercetător care supervizează aceste lucrări.

Concret, echipele medicale vor să afle dacă modificările de ADN pe care Lucas le-a avut, odată ,,reproduse” la alți pacienți, duc și la o reducere a tumorii lor.

În acest caz, ,,următorul pas va fi găsirea unui medicament care să aibă același efect asupra celulelor tumorale ca aceste modificări celulare”, spune Marie-Anne Debily.

Entuziasmați de această nouă ,,pistă terapeutică”, medicii avertizează, totuși, că vor trece ani buni până la găsirea unui tratament.

,,În medie, este nevoie de 10 sau 15 ani de la primul indiciu la medicament, deci este un proces pe termen lung”, spune Jacques Grill.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol