19 martie 2024, 8:00

Lucian Mîndruță nu se simte vedetă. ”Eu și pe iaht mănânc roșii cu pâine și cu brânză. 250.000 de followeri la Facebook nu e mult”

Îl vezi la TV sau pe stradă, îi vezi numele pe Net, chiar nu contează unde, este Mîndruță, tipul ăla, jurnalistul de televiziune și influencerul, îl recunoști din prima. Este controversat, din calcul sau așa îi vine, natural, a provocat de câteva ori. Dar de numele lui va rămâne cu siguranță legată amintirea celor mai frumoși ani postdecembriști: ai speranței.

Nume sonor

Îi zicem influencer, că sună mai cool, dar el este unul dintre cele mai sonore nume ale presei de după Revoluție. Deși nu s-a pregătit pentru asta, inițial. Avea chiar de gând să emigreze, în anii comunismului.

Cu gândul ăsta s-a înscris la Facultatea de Hidrotehnică, într-un moment de avânt tineresc, după cum îi mărturisește Ioanei Ciurlea, în emisiunea ”Oamenii dimineții”, de la Digi24.

Gânduri de plecare

”Și Facultatea de Hidrotehnică, împreună cu alte câteva facultăți din România, se acceptau și în afară. Visam să plec în America, pentru că voiam să fiu liber”, explică Mîndruță acum.

Invitatul Ioanei Ciurlea, de la ora 09:30, este una dintre vocile care au cel mai mare impact în mediul online, ale cărei postări sunt share-uite pe rețelele de socializare de fiecare dată cu viteză. Îi și place asta, după cum mărturisește: ”Share-ul este antena. Nu mai am alta. Nu am altă soluție de broadcast”.

Meșterul Manole și a lui Ană

La 24 decembrie 1989 a spart ușa biroului UASCR (Asociația Studenților)  împreună cu alți colegi, s-au instalat acolo și au făcut un ziar.

”Mi-aduc aminte că se numea la un moment dat ”Meșterul Manole” și secretar general de redacție era o tipă pe care o chema Ana”, povestește, subliniind din zâmbet coincidențele cu legenda, despre debutul în ale scrisului. Acum scrie, și-a făcut pagină cu ”închirieri de idei”, că doar e social media writer. Dar are și emisiuni la radio, este invitat la televiziuni, este liber să spună ce gândește.

Munca de jos

Puțini știu că a început cu munca de jos, trăgea cabluri electrice, pentru a câștiga niște bani, iar după ce a intrat la facultate și-a luat un job mai ușor, și anume paznic de noapte. Noaptea era paznic, și ziua se ducea la facultate Apoi a reușit să scape de jobul de paznic, își găsise altul, de traducător la o agenție de presă.

A urmat propunerea – ”Nu vrei să vii să dai o probă la noi, că s-a îmbolnăvit prezentatorul, bărbat” – și șansa – ”Nu aveam vreun talent, pur și simplu s-a potrivit sacoul și am fost singurul candidat care a trecut pe stradă pe acolo în ziua aia, serios. Și m-au păstrat din ziua în care am dat proba”, susține el acum despre debutul la SOTI.

Paznicul, la facultate

”Nimeni nu știa la televiziune că sunt paznic de noapte sau că sunt însurat, dar asta este altă poveste. Venind din comunism, oamenii erau foarte conformiști și foarte atrași de forme. Onorabil nu era sub nicio formă să fii paznic de noapte, clar. Atmosfera din acea vreme era că toți sunt academicieni.
Am reușit să scap de jobul de paznic de noapte și îmi găsisem un job de traducător la o agenție de presă”, îi povestește Ioanei Ciurlea.
”La un moment dat erau facultate, televiziunea SOTI, paznic de noapte, practic nu aveam vreun moment liber. Dar să-ți spun un secret. Noroc că fabrica aia la care lucram eu ca paznic a dat faliment și nu poate să-mi ceară banii înapoi. Câteodată dormeam în post”, adaugă.

Tăvălugul media

Au  venit în viața lui televiziuni, prezentare de știri, ziare, talk-show-uri: Tele7ABC, PRO TV și Antena1. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, a și predat într-o vreme la catedra de unde a primit taine ale meseriei.
Acum, jurnalistul este activ în online prin: blog, pagina de Facebook oficială și pagina personală. Are peste 250.000 de follow-eri la Facebook, dar nu i se pare mult pentru zilele noastre și nici nu se consideră vedetă. Are o companie de PR, este invitat la radio și televiziune.

Îi mai e dor

”Câteodată, cam o dată pe săptămână, mi-e dor să fiu prezentator. Dar după aia îmi aduc aminte că trebuie să mă duc la  serviciu, și nu mai sunt obișnuit.
Nu mă consider vedetă.
Vedetele sunt altceva, vedetele sunt glamour, eu încerc să le dau oamenilor altceva decât glamour, decât viața mea spectaculoasă.
Am încercat să fiu asta. Dar oamenii simțeau că eu nu sunt așa, că nu sunt glamouros, că nu e pe bune”, își explică opțiunea pentru antivedetism.

Scrie cu ură

”Când scriu, e ca atunci când fac curat într-un dulap în care nu am mai umblat demult și le scot pe cele de care nu mai am nevoie. Și le scot și le arunc. Eu scriu cu ură, vreau să scap de lucrurile astea, nu scriu cu dragoste, nu vreau să le fac cadou oamenilor, vreau să scap de ele. De toate…Câteodată mizerie, alteori nefericire, de multe ori neîmplinirile care mă înconjoară sau care fac parte din mine”, spune Mîndruță.
Lucian are și o temere, măricică. O aflați urmărind emisiunea Ioanei Ciurlea de la Digi24, ca și multe alte detalii despre Lucian Mîndruță, invitatul emisiunii de azi de la ora 09:30.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol