14 iunie 2024, 2:19

Lucruri mai puțin știute despre cafea și beneficiile zațului

Cafeaua reprezintă unul dintre cele mai apreciate și consumate alimente din lume, mai ales în rândul persoanelor care simt nevoia unui plus de energie. Cercetătorii au dovedit că dacă este băută zilnic însă moderat, aceasta poate să scadă riscul deceselor în rândul femeilor cu 18%, iar în rândul bărbaților cu 10%. 

Despre cafea se spune că poate deveni aliatul oamenilor împotriva bolilor. De exemplu băutura reușește să alunge durerile de cap prin efectul de dilatare a vaselor de sânge, astfel fiind îmbunătățită și circulația. Datorită cofeinei pe care o deține ajută în relaxarea mușchilor toracici, o mai bună mobilitate și ușurarea procesului de respirație.

Tot despre cafea se spune că ajută în vindecarea herpesurilor reușind să alunge durerile de stomac care survin unei mese copioase. Însă, sunt menționate adesea și alte boli care pot fi prevenite în urma consumului de cafea precum diabetul de tip doi, Parkinson, cancerul de colon, afecțiuni cardiovasculare, ciroza hepatică și așa mai departe.

Cafeaua este o băutură bogată în antioxidanți protejând în acest mod celulele să nu ajungă la degradare și să conducă chiar la un efect antiinflamator. Despre aceasta băutură se consideră că ajută în procesul de concentrare, memorare respectiv în gândirea logică. De asemenea se spune și că ajută pentru o stare de spirit pozitivă. Deși există multe voci care susțin că băutura provoacă dependență cei de la Organizația Mondială a Sănătății sau OSM au declarat că nu este adevărat, prin urmarea ea nu poate fi comparată cu drogurile.

În ultimul timp și domeniul cosmetic a început să preia din funcțiile pe care le are cafeaua utilizând substanța activă din aceasta în fabricarea de creme anticelulitice, pentru exfolierea celulelor moarte, combaterea senzației de coajă de portocală, creme pentru față, substanțe care ajută la strălucirea părului ori păstrarea bronzului și așa mai departe.

De asemenea se spune că dacă îți masezi mâinile cu zațul obținut de la cafea dispare orice miros neplăcut care a fost impregnat în piele. Același efect de absorbție a mirosurilor poate fi testat și cu frigiderul, dacă se așează zațul pe o farfurie și se lasă în interiorul acestuia. Un alt efect benefic al zațului provenit de la cafea poate fi observat atunci când este utilizat drept îngrășământ natural.

Sursă foto cover: radiocluj.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol