9 decembrie 2023, 0:05

Mai mult somn te poate ajuta să slăbești

Pentru persoanele care vor să slăbească, experții spun că acestea trebuie să doarmă suficient. Mai exact, cercetătorii au raportat că femeile care dorm 5 ore sau mai puțin pe noapte cântăresc, în general, mai mult decât femeile care dorm șapte ore pe noapte.

O nouă analiză, bazată pe constatări prezentate la Conferința Internațională a Societății Toracice Americane din urmă cu câțiva ani (2006), arătă că femeile care dorm 5 ore pe noapte au cu 32% mai multe șanse de a înregistra o creștere majoră în greutate (o creștere de 33 de kilograme sau mai mult) și cu 15% mai multe șanse de a deveni obeze pe parcursul celor 16 ani de studiu, în comparație cu cele care dormeau 7 ore pe noapte.

Femeile, obiect de studiu

Acele femei care au dormit 6 ore pe noapte au avut în continuare cu 12% mai multe șanse de a experimenta o creștere majoră în greutate și cu 6% mai multe șanse de a deveni obeze, în comparație cu femeile care au dormit 7 ore pe noapte.

Acesta este cel mai amplu studiu care a urmărit efectele obiceiurilor de somn asupra creșterii în greutate de-a lungul timpului; a inclus aproape 70.000 de femei de vârstă mijlocie.

Femeile au fost monitorizate pentru prima dată în 1986 și și-au raportat greutatea la fiecare 2 ani, timp de 16 ani.

La începutul studiului, femeile care dormeau 5 ore sau mai puțin pe noapte cântăreau în medie cu 5,4 kilograme mai mult decât cele care dormeau 7 ore.

De asemenea, acestea s-au îngrășat cu 1,6 kilograme în plus în următorii 10 ani. Deși nu pare o cantitate semnificativă, aceasta se adună. Asta înseamnă 16 kilograme în 10 ani și 32 de kilograme pe o perioadă de 20 de ani.

„Aceasta este o cantitate medie – unele femei s-au îngrășat mult mai mult decât atât”, spune cercetătorul principal Sanjay Patel, doctor în medicină, profesor asistent de medicină la Universitatea Case Western Reserve din Cleveland, Ohio (Statele Unite).

Potrivit acestuia, chiar și o mică diferență de greutate poate crește riscul unei persoane de a avea probleme de sănătate, cum ar fi diabetul și hipertensiunea.

Femeile care dorm mai puțin se pot îngrășa cchiar dacă mănâncă mai puțin

Cercetătorii au analizat obiceiurile de exerciții fizice pentru a determina dacă acestea ar putea explica, în parte, constatările.

Dar nu au descoperit nicio diferență în ceea ce privește nivelurile de exerciții sau activitatea fizică care să explice de ce femeile care dormeau mai puțin cântăreau mai mult.

Femeile care dormeau mai puțin mâncau, de asemenea, mai mult? Răspunsul a fost negativ. De fapt, opusul era adevărat.

„Studiile anterioare au arătat că, după doar câteva zile de restricție a somnului, hormonii care controlează apetitul îi fac pe oameni să devină mai înfometați, așa că ne-am gândit că femeile care dormeau mai puțin ar putea mânca mai mult”, spune Patel.

„Dar, de fapt, ele au mâncat mai puțin. Acest lucru sugerează că apetitul și dieta nu explică creșterea în greutate la femeile care dorm mai puțin”, a precizat cercetătorul.

Înțelegerea motivelor pentru creșterea în greutate

Participanții la studiu nu au identificat factorii specifici care contribuie la creșterea în greutate la femeile care au dormit mai puțin.

„Nu avem un răspuns din acest studiu cu privire la motivul pentru care somnul redus provoacă creșterea în greutate, dar există câteva posibilități care merită studiate în continuare”, spune dr. Patel.

„Dormitul mai puțin poate afecta schimbările în rata metabolică bazală a unei persoane (numărul de calorii pe care le ardeți atunci când vă odihniți).

Un alt factor care contribuie la reglarea greutății și care a fost descoperit recent se numește termogeneza asociată non-exercițiului (activitatea involuntară, cum ar fi agitația.)

„S-ar putea ca, dacă dormiți mai puțin, să vă și mișcați mai puțin și, prin urmare, să ardeți mai puține calorii”

Un alt factor important de luat în considerare este impactul somnului asupra nivelului de cortizol. Un somn insuficient poate provoca eliberarea de cortizol suplimentar – hormonul stresului – și poate stimula foamea.

Potrivit Fundației Naționale a Somnului, femeia medie doar șase ore și jumătate de somn pe noapte. Privarea cronică de somn poate avea o varietate de efecte asupra metabolismului și a sănătății generale.

Un somn inadecvat:

  • interferează cu capacitatea organismului de a metaboliza carbohidrații și provoacă niveluri ridicate de glucoză în sânge, ceea ce duce la niveluri mai ridicate de insulină și la o mai mare stocare a grăsimii corporale;
  • determină scăderea nivelului de leptină, ceea ce face ca organismul să poftească la carbohidrați;
  • reduce nivelul hormonului de creștere – o proteină care ajută la reglarea proporțiilor de grăsime și mușchi din organism;
  • poate duce la rezistență la insulină și poate contribui la creșterea riscului de diabet;
  • poate crește tensiunea arterială;
  • poate crește riscul de boli de inimă;

Chiar și la persoanele tinere și sănătoase, un deficit de somn de trei până la patru ore pe noapte pe parcursul unei săptămâni are un efect triplu asupra organismului. Doar această cantitate limitată de deficit de somn a interferat cu capacitatea de a procesa carbohidrații, de a gestiona stresul și de a menține un echilibru adecvat al hormonilor.

În doar o săptămână cu somn restricționat, participanții la studiu au avut o pierdere semnificativă a capacității de a procesa glucoza și o creștere a insulinei care a însoțit-o.

Nivelurile de insulină au fost atât de ridicate, de fapt, încât bărbații au fost considerați a fi într-o stare de prediabet.

Punct de acțiune pentru pierderea în greutate

Specialiștii recomandă, dacă vreți să slăbiți, să vă asigurați că dormiți suficient, și să urmați o dietă sănătoasă și un program de exerciții fizice.

Pentru cei mai mulți dintre noi, asta înseamnă să dormim 7 ore sau mai mult pe noapte.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol