26 aprilie 2024, 11:14

Mâncarea nesănătoasă ne poate afecta somnul profund

Ceea ce mâncăm este atât de important pentru sănătate, încât oamenii de știință și-au propus să afle dacă unele dintre efectele diferitelor diete asupra sănătății ar putea implica modificări ale somnului.

Mai multe studii epidemiologice au arătat că ceea ce mâncăm este asociat cu modificări ale somnului. Cu toate acestea, puține studii au investigat modul în care dieta în sine afectează direct somnul. O modalitate de a face acest lucru este de a pune același participant să consume diete diferite într-o ordine aleatorie.

Într-un nou studiu, cercetătorii de la universitatea Uppsala, din Suedia, au investigat modul în care mâncarea nesănătoasă afectează somnul. Rezultatele au fost publicate în revista Obesity.

Participanții la studiu au consumat o dietă nesănătoasă și una mai sănătoasă

Participanții sănătoși au consumat o dietă nesănătoasă, precum și una mai sănătoasă, într-o ordine aleatorie.

După dieta nesănătoasă, calitatea somnului profund al participanților s-a deteriorat, în comparație cu cei care au urmat dieta mai sănătoasă.

„Atât dieta săracă, cât și somnul slab cresc riscul mai multor afecțiuni de sănătate publică”, spune dr. Jonathan Cedernaes, medic și profesor asociat de biologie celulară medicală la universitatea din Uppsala.

Studii epidemiologice anterioare au arătat că dietele cu un conținut mai mare de zahăr, de exemplu, sunt legate de un somn mai slab.

Cu toate acestea, somnul este o interacțiune a diferitelor stări fiziologice, după cum explică dr. Cedernaes.

„De exemplu, somnul profund poate fi afectat de ceea ce mâncăm, dar niciun studiu nu a investigat până acum ce se întâmplă dacă consumăm o dietă nesănătoasă și apoi a comparat-o cu calitatea somnului după ce aceeași persoană urmează o dietă sănătoasă”, spune medicul.

Potrivit acestuia, ceea ce este interesant în acest context este faptul că somnul este foarte dinamic.

Somnul, format din diferite stadii cu funcții diferite

Somnul nostru este format din diferite stadii cu funcții diferite, cum ar fi somnul profund care reglează eliberarea de hormoni, de exemplu.

În plus, fiecare etapă de somn este marcată de diferite tipuri de activitate electrică în creier.

Acest lucru reglează diverse aspecte cum ar fi cât de odihnitor este somnul și diferă în funcție de diferitele regiuni ale creierului.

„Dar profunzimea sau integritatea etapelor de somn poate fi, de asemenea, afectată negativ de factori precum insomnia și îmbătrânirea. Anterior, nu s-a investigat dacă pot apărea modificări similare în etapele noastre de somn după expunerea la diferite diete”, a precizat medicul.

Cum s-a desfășurat studiul

Fiecare sesiune de studiu a implicat mai multe zile de monitorizare într-un laborator de somn, de aceea, doar 15 persoane au fost incluse în studiu.

În total, 15 tineri sănătoși cu greutate normală au participat la două sesiuni.

Participanții au fost mai întâi examinați în ceea ce privește aspecte precum obiceiurile lor de somn, care trebuiau să fie normale și să se încadreze în intervalul recomandat (o medie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte).

În ordine aleatorie, participanții au primit atât o dietă mai sănătoasă, cât și o dietă nesănătoasă. Cele două diete conțineau același număr de calorii, ajustate la necesarul zilnic al fiecărui individ.

Printre altele, dieta nesănătoasă conținea un conținut mai mare de zahăr și grăsimi saturate și mai multe alimente procesate.

Mesele din fiecare dietă trebuiau să fie consumate la ore ajustate individual, care au fost potrivite în cele două condiții alimentare.

Fiecare dietă a fost consumată timp de o săptămână, în timp ce somnul, activitatea și programul de masă al participanților au fost monitorizate la nivel individual.

După fiecare dietă, participanții au fost examinați într-un laborator de somn. Acolo, li s-a permis mai întâi să doarmă o noapte normală, în timp ce activitatea lor cerebrală a fost măsurată pentru a li se monitoriza somnul.

Apoi, participanții au fost ținuți treji în laboratorul de somn, înainte de a li se permite să-;i recupereze somnul, care a fost înregistrat și în acest caz.

Concluziile cercetătorilor

Cercetătorii au văzut că participanții au dormit pentru aceeași perioadă de timp atunci când au consumat cele două diete.

Acest lucru s-a întâmplat atât în timp ce urmau dietele, cât și după ce au trecut la o altă dietă, identică.

În plus, la cele două diete, participanții au petrecut aceeași perioadă de timp în diferitele stadii de somn.

Oamenii de știință au fost interesați în mod special de investigarea proprietăților somnului profund al participanților.

Eu au analizat, în mod specific, activitatea undelor lente, o măsură care poate reflecta cât de reparator este somnul profund.

Cercetătorii au fost intrigați să observe că, somnul profund a prezentat o activitate mai mică a undelor lente atunci când participanții au consumat mâncare nesănătoasă (junk food), în comparație cu consumul de alimente mai sănătoase.

Acest efect a durat și în a doua noapte, după ce participanții au trecut la o dietă identică.

Concluziile cercetătorilor arată că, în esență, dieta nesănătoasă a dus la un somn profund mai puțin adânc.

Ei au remarcat faptul că modificări similare ale somnului apar odată cu îmbătrânirea și în afecțiuni precum insomnia.

„Se poate presupune, din perspectiva somnului, că în astfel de afecțiuni ar trebui să se acorde o importanță mai mare regimului alimentar”, explică dr. Cedernaes.

Neajunsurile studiului

Cercetătorii nu știu în prezent cât de durabile pot fi efectele asupra somnului ale unei diete mai nesănătoase.

Studiul nu a investigat dacă somnul profund mai puțin adânc poate altera funcțiile care sunt reglate de somnul profund, de exemplu.

„Ar fi, de asemenea, interesant să se efectueze teste funcționale, de exemplu pentru a vedea dacă funcția de memorie poate fi afectată. Aceasta este reglată în mare măsură de somn”, a mai arătat dr. Cedernaes.

El a mai precizat că ar putea fi la fel de interesant să se cunoască cât de durabile sunt efectele observate.

„În prezent, nu știm ce substanțe din dieta nesănătoasă au înrăutățit profunzimea somnului profund”, a subliniat medicul.

Potrivit acestuia, dietele nesănătoase conțin adesea atât proporții mai mari de grăsimi saturate și zahăr, cât și o proporție mai mică de fibre alimentare.

„Ar fi interesant de investigat dacă există un anumit factor molecular care joacă un rol mai important. Intervenția noastră în dietă a fost, de asemenea, destul de scurtă și atât conținutul de zahăr, cât și cel de grăsimi ar fi putut fi mai mare. Este posibil ca o dietă și mai nesănătoasă să fi avut efecte mai pronunțate asupra somnului”, a mai precizat medicul.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol