8 decembrie 2024, 1:06

Mark Twain oferă sfaturi esențiale pentru scriitori

Renumit pentru romanele sale, precum: „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinț și cerșetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Un yankeu la curtea regelui Arthur”; autorul Samuel Langhorne Clemens cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, a fost un scriitor, satirist și umorist american.

„Mark Twain a dat bucurie – distracție cu adevărat intelectuală – la milioane de oameni, iar operele sale vor continua să facă plăcere altor milioane din generațiile următoare… Umorul său a fost unul american, dar el a fost la fel de apreciat de englezi și alte nații, cât și de conaționalii săi. El a creat o parte trainică a literaturii americane.” – a declarat președintele Statelor Unite din acea vreme, William Howard Taft.

În scrierile lui Mark Twain s-au descoperit câteva sfaturi pe care faimosul scriitor le oferea celor care doresc să pornească pe acest drum:

„Write without pay until somebody offers to pay.”

Nu aștepta să te plătească cineva pentru a scrie. Începe să scrii pentru sufletul tău, scrie gratuit, doar așa vei putea învăța să obții o lucrare suficient de bună încât oamenii să-și dorească să plătească pentru cărțile tale.

„Don’t say the old lady screamed. Bring her on and let her scream.”

Acțiunea determină cititorul să rămână cuprins de poveste. Așadar, nu descrieți ce face personajul, ci expuneți-l direct în mișcare sau în vorbe.

„Great books are weighed and measured by their style and matter, and not the trimmings and shadings of their grammar.”

Stilul și subiectul cărților au un farmec aparte, nu lăsați regulile gramaticale să umbrească arta scrisului. Însă, acest sfat este sugerat doar în cazul în care există un motiv special pentru care trebuie să încălcați regulile de gramatică.

„The time to begin writing an article is when you have finished it to your satisfaction.”

Ceea ce gândești poate fi diferit față de ceea ce citești. Înainte de a scrie o poveste care să îți aducă o satisfacție deplină, trebuie mai întâi să îți expui pe o foaie gândurile. Astfel, citind ceea ce ai scris, realizezi ce poate fi îmbunătățit și doar așa poți fi pregătit să scrii o adevărată lectură.

„If I had more time, it would have been shorter.”

Într-o scrisoare foarte lungă, Mark a scris că în cazul în care timpul ar fi fost mai lung, el ar fi putut fi mai scurt. Este ușor să te pierzi în detalii și greu să scurtezi în așa fel încât să ajungi la cele mai importante lucruri de spus. Uneori, există fraze mai scurte, ce necesită o muncă mai îndelungată pentru a ajunge la esența unei idei.

„The more you explain it, the less I understand it.”

Chiar dacă explicațiile par să ajute cititorul, aflați că de multe ori poate să îi ducă și mai tare în eroare. În acest caz, pentru a putea fi de folos, poți înlocui un cuvânt cu ceva scurt, simplu și clar.

„Substitute ‘damn’ every time you’re inclined to write ‘very.’ Your editor will delete it and the writing will be just as it should be.”

Editorul de cărți va șterge și va scrie întotdeauna așa cum trebuie să fie scrisă o carte. Dar, când sunteți tentat să scrieți cuvântul „foarte”, încercați să înlocuiți cu altceva deoarece acest cuvânt nu ajută pentru scrierea dumneavoastră. De exemplu, în loc de „foarte scump” puteți scrie „opulent”.

„The difference between the right word and the almost right word is the difference between lightning and a lightning bug.”

Un cuvânt corect face ca cititorul să se gândească la scena pe care o descrieți, însă un cuvânt potrivit îl determină pe cititor să trăiască intens fiecare moment al lecturii.

„Use plain, simple language, short words, and brief sentences … don’t let fluff and flowers and verbosity creep in.”

Încercați să păstrați simplitatea scrierii prin propoziții scurte și un limbaj accesibil oricui. Pierderea în detalii înflorite și vorbe fără prea mult sens vor putea îndepărta cititorul.

„As to the adjective: When in doubt, strike it out.”

Adjectivele nu se folosesc în repetate rânduri din cauza faptului că determină citirea să devină mai grea. Așadar, ai grijă unde și când le plasezi.

Biblioteca lui Mark Twain – sursa: wikipedia.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol