26 aprilie 2024, 7:45

Materialul textil inteligent, care răcorește în timpul verii și încălzește iarna

Imaginați-vă o îmbrăcăminte unică, ce s-ar putea adapta la condițiile meteorologice schimbătoare, păstrându-și capacitatea de a răcori, când e cald, sau încălzi, când bate vântul și se răcorește. În plus, îmbrăcămintea nu este de purtat doar afară, ci și în interior, ceea ce reduce în mod considerabil nevoia de climatizare sau de încălzire centrală.

Există de ceva timp materiale inteligente care încălzesc sau răcoresc persoana care le poartă, însă până acum nu apăruse un material care să aibă ambele funcții, adaptându-se la nevoi. Un alt neajuns al altor materiale este că sunt greoaie, fragile la purtare și scumpe.

Material inovator

Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific ACS Applied Materials & Interfaces, cercetătorii Guangming Tao și colegii săi au inventat un material inovator care este deopotrivă comod și puternic și care menține răcoarea pielii pe vreme caniculară și păstrează căldura în sezonul rece.

Pentru a ajunge la noul material, oamenii de știință au înghețat mătase și chitosan, un material creat din scheletul crustaceelor, în fibre cu structuri microporoase, notează Science Daily.

Mai apoi, au umplut acești pori cu polietilenglicol (PEG), un polimer cu schimbare de fază, care absoarbe și eliberează energia termică. Apoi au coperit firele cu polidimetilsiloxan, pentru e evita scurgerea polimerului lichid. Materialul rezultat are fibre puternice, flexibile și rezistente la apă.

Testarea eficacității

Pentru a-i testa eficacitatea, cercetătorii au montat câteva fire într-o mănușă din poliester. Atunci când un voluntar a introdus mâna îmbrăcată în mănușă într-o cameră încălzită la 50 grade Celsius noul material a absorbit căldura din mediu, a topit polimerul și a început să răcească pielea purtătorului.

Celălalt scenariu a presupus introducerea mâinii îmbrăcate cu mănușa în care existau fibrele noului material într-o încăpere cu o temperatură de 10 grade Celsius.

În acest caz polimerul s-a solidificat și a început să elibereze căldură, încălzind astfel pielea purtătorului.

Un alt aspect interesant menționat în studiu este că procesul de producție al acestor fibre poate fi industrializat, pentru ca mai apoi să fie produse și haine pe scară largă.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol