8 mai 2024, 19:40

Melatonina exacerbează astmul, arată un studiu

Melatonina, un hormon de somn produs de glanda pineală, prescris uneori pentru tratarea insomniei, favorizează sau chiar exacerbează constricția bronhiilor, înrăutățind simptome astmului bronșic, potrivit unui nou studiu.

Pacienții cu astm bronșic experimentează adesea o agravare a simptomelor astmatice noaptea, în așa-numitul „astm nocturn”.

Potrivit rapoartelor, mai mult de 50% dintre decesele cauzate de astm bronșic au loc noaptea, expunând o legătură între simptomele astmului nocturn și decesele cauzate de astm bronșic, scrie Science Daily.

Deși unii au propus mai mulți factori declanșatori care explică patogeneza astmului nocturn, mecanismele precise care reglează acest fenotip de astm bronșic rămân necunoscute.

În cadrul unui nou studiu, un grup de cercetare condus de Kentaro Mizuta de la Facultatea de Stomatologie a Universității Tohoku a descoperit că melatonina agravează astmul. Melatonina, adesea prescrisă pentru insomnie, favorizează o stare de bronhoconstricție și slăbește efectul relaxant al bronhodilatatoarelor, prin activarea receptorului melatonină MT2.

Grupul de cercetare a identificat expresia receptorului melatoninei MT2 în mușchiul neted al căilor respiratorii umane. Ei au observat că activarea receptorului de melatonină MT2 cu doze mai mari de melatonină sau ramelteon agonist al receptorului de melatonină a potențat foarte mult bronhoconstricția. În plus, melatonina a atenuat efectele relaxante ale agonistului bronhodilatator β-adrenoceptor utilizat pe scară largă.

„Deși concentrația serică a melatoninei nu a indus în mod semnificativ constricția căilor respiratorii, doze mai mari de melatonină, care este utilizată clinic pentru a trata insomnia sau cancerul, au agravat simptomele astmului și au afectat efectul terapeutic al bronhodilatatoarelor”, a spus Mizuta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol