CITIRE

Mihai Viteazul, mit sau adevăr? Zece lucruri pe ca...

Mihai Viteazul, mit sau adevăr? Zece lucruri pe care nu le știai despre domnitor

Mihai Viteazul a rămas în istorie ca primul domnitor care a reuşit să unească cele trei provincii româneşti: Moldova, Ardealul şi Ţara Românescă. Pentru a-şi realiza scopurile, acesta ş-a folosit de toate mijloacele, inclusiv de cuceririle amoroase. Istoricii sunt de părere că s-a căsătorit cu Doamna Stanca pentru a reuşi să pună mâna pe putere.

Iată zece lucruri legate de domnitor pe care probabil nu le știai, potrivit adevărul.ro .

10. Nu se cunoaşte cu exactitate locul naşterii. Mihai Viteazul s-a născut, după unele surse, în Oraşul de Floci sau Târgul de Floci – denumire care vine de la târgul de lână care funcţiona aici situat la vărsarea Ialomiţei în Dunăre, localitate azi dispărută. Alte documente,  atestă însă că domnitorul s-ar fi născut la Drăgoeşti, localitate aflată pe partea stîngă a Oltului, judeţul Vâlcea.

9. Mihai Viteazul a crescut fără tată. Potrivit unor istorici, Mihai Viteazul este fiul nelegitim al lui Pătraşcu cel Bun, domnitor al Ţării Româneşti. Argumentul principal împotriva acestei variante este acela că Mihai Viteazu s-a născut în anul 1558, la un an după moartea lui Pătraşcu cel Bun. Astfel, este greu de crezut că acesta a avut relaţii extraconjugale în anul morţii sale, având în vedere faptul că a murit în urma unei lungi boli.

8. Originea mamei lui Mihai Viteazul. Există două versiuni care circulă cu privire la mama lui Mihai Viteazul, Teodora Cantacuzino. Potrivit celor mai mulţi istorici, ea este de neam grecesc şi se trage din vechea familie bizantină a Cantacuzinilor, fiind soră cu Iane Epirotul, care a ajuns ban al Olteniei şi reprezentantul domnului Munteniei la Constantinopol. Totuși, potrivit altor surse, Teodora ar fi fost vânzătoare de rachiu, originară din Târgul de Floci, iar tatăl lui Mihai era grec. Cert este că s-a călugărit spre sfârşitul domniei fiului ei, luând numele monahal de Teofana, şi a murit în anul 1605 sau 1606, fiind înmormântată în biserica mănăstirii Cozia.

7. Caracterul lui Mihai Viteazul. Potrivit istoricilor, domnitorul era un om dintr-o bucată şi foarte hotărât în toate deciziile pe care le lua. De asemenea, se folosea de toate mijloacele pentru a-şi duce la îndeplinire scopurile, de multe ori parafând alianţe cu parteneri pe care nu-i agrea.

6. Mihai Viteazul a fost comerciant de vite. La început, domnitorul a făcut comerţ cu vite iar apoi, cu giuvaieruri. Astfel a deprins limbile greacă şi turcă, dar a intrat în contact și cu marea boierime munteană. Acesta ajunsese în final să deţină o avere imensă. Cumpărase din 44 de sate, în timp ce un boier obişnuit avea 8-9 sate.

5. S-a căsătorit din interes cu Doamna Stanca? Mihai Viteazul s-a căsătorit la vârsta de 27 de ani cu doamna Stanca, aceasta aparținând unei mari familii de boieri. Ea era nepoata banului Dobromir al Craiovei şi a logofătului Gheorghe din Corbi. Provenea din puternicul neam al boierilor din Izvorani, zona Muscelului sau, conform altor surse, dintr-o familie înruditã cu fraţii Buzeşti. Căsătoria cu Doamna Stanca i-a deschis practic tânărului Mihai drumul spre putere. Astfel, unii istorici contemporani au suspectat că aceasta a fost de fapt o căsătorie din interes.

4. Fermecătoarea fiică a lui Mihai Viteazu. Domnitorul şi Doamna Stanca au avut doi copii, Florica şi Nicolae. Florica avea un farmec special, care a ajuns să-l copleşească chiar şi împăratul Rudolf al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, cei doi ajungând chiar în pragul căsătoriei.

3. Marula, fiica nelegitimă. Mihai Viteazul a mai avut o fiica, Marula, care s-a născut în anul 1599, dintr-o relaţie a domnitorului cu o ţiitoare cunoscută drept „Tudora din Târgşor“. Mihai nu îşi ascundea relaţiile extraconjugale şi chiar se afişa în public cu amantele.

2. Povestea de iubire cu fiicele dregătorului muntean, Ivan Norocea. Pe măsură ce relaţia dintre Mihai Viteazul şi soţia, Doamna Stanca se degradează, domnitorul îşi îndreaptă afecţiunea în altă direcţie. Surorile Zamfira şi Velica, fiicele lui Ivan Norocea, i-au atras atenţia lui Mihai Viteazul atunci când a ajuns la Alba Iulia.

1. Apropierea de soţia lui Sigismund Bathory. Mihai Viteazul apare într-o pictură realizată la Praga de Frans Franken alături de Maria Christierna, soția lui Sigismund Bathory, principele Transilvaniei. Unii istorici sugerează că între cei doi a avut loc o poveste amoroasă.

 

[Sursă imagine: cuvantul-ortodox.ro]

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.