26 aprilie 2024, 22:24

Casa în care s-a scris istoria României, Vila Florica va fi cumpărată de Ministerul Culturii

Leagăn al Brătienilor, Vila Florica este aşezată într-un loc cu adevărat idilica. Vila se află la o distanță de câțiva kilometrii de ieșirea din Pitești, în Ștefăneștii Noi. Vila Florica a fost retrocedată în 2013 moştenitorilor Brătienilor, iar noii proprietari au încheiat un contract de comodat cu titlu gratuit cu Centrul de Cultură „Brătianu”, cel care îşi desfăşoară activitatea aici.

Prima casă de la Florica a fost construită de Ion C. Brătianu în 1858, pe partea de moşie ce i-a revenit după succesiunea tatălui său. Iniţial, Brătianu optase pentru moşia Tigveni, unde îşi petrecuse copilăria, dar la cererea fratelui său mai mare, Teodor, a primit al treilea lot de moşii, ce cuprindea Florica, Mălureni, Galeşul – Brătieni, Lereşti şi Sîmbureşti.

Vila Florica, sursa: nineoclock.ro

După ce vinde o parte din celelalte moşii, Brătianu a cumpărat lângă Florica via Floreasca. Construirea casei de la Florica a început în anul 1858, după ce Ion C. Brătianu s-a căsătorit cu Pia Pleşoianu, noua familie stabilindu-şi căminul la ţară. Dintr-o casă cu patru camere şi o pivniţă pentru vin, bătrânul Brătianu a construit un conac cu o frumoasă terasă deschisă la nivelul parterului. Terasa de la etaj este şi ea una superbă, de acolo putându-se vedea panorama oraşului Piteşti.

Ion C. Brătianu, sursa: istorie-pe-scurt.ro

Miercuri, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu a anunţat miercuri că a ajuns la o înţelegere cu moştenitorii Vilei „Florica” privind un acord de achiziționare de către Ministerul Culturii, suma negociată fiind de 1 820 000 de euro. „Am negociat achiziţia Vilei Florica cu moştenitorii şi cred că este o premieră în procedurile de negociere (…) în primul rând ne-am încadrat cu negocierea sub evaluarea făcută de experţi”, a afimat Romaşcanu, într-un interviu la DC News.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, sursa: adevărul.ro

El a adăugat că actualii proprietari au ales să doneze o parte din suma obţinută în urma achiziţiei pentru o bursă, iar o altă parte pentru repararea acoperişului vilei.

„Când noi le-am făcut propunerea să dăm un semnal că nu ne gândim doar la bani şi să se gândească să doneze o parte din preţul lucrării (…) au fost de acord şi după ce vor termina tranzacţia vor dona Ministerului Culturii 45 000 de euro: 20 000 – pentru reparaţii de urgenţă la acoperişul vilei şi 25 000 – pentru burse pe care le dăm împreună, Ministerul Culturii şi moştenitorii, către tineri talentaţi, din zona culturală, cu resurse financiare limitate”, a detaliat Romaşcanu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol