27 aprilie 2024, 22:49

Mit sau realitate: Dezinfectanții cu clor, la fel de slabi ca apa

Cea mai frecventă cauză a îmbolnăvirilor asociate antibioticelor în unitățile sanitare din întreaga lume pare să nu fie deloc afectată de unul dintre principalii dezinfectanți pe bază de clor, utilizat în prezent pentru curățarea halatelor și a suprafețelor din nenumărate spitale la nivel mondial.

Cercetătorii de la Universitatea Plymouth din Marea Britanie au dezvăluit modul în care sporii bacteriei Clostridioides difficile, (C. diff) nu au prezentat niciun semn de schimbare în ciuda faptului că au fost tratați cu concentrații mari de clor.

Echipa de cercetători concluzionează că persoanele susceptibile care lucrează sau sunt tratate în unitățile medicale și în mediile clinice pot fi expuse, fără să știe, riscului de a contracta această superbacterie.

În consecință, echipa de cercetare solicită continuarea urgentă a cercetărilor axate pe identificarea unor strategii alternative de dezinfectare a sporilor de C. diff pentru a întrerupe acest lanț îngrijorător de transmitere în mediile clinice, notează autorii studiului în revista Microbiology.

Până la urmă, reutilizarea constantă a acelorași biocide nu face decât să contribuie la alimentarea creșterii rezistenței antimicrobiene (RAM) la nivel mondial.

Având în vedere că incidența rezistenței antimicrobiene este în creștere, amenințarea pe care o reprezintă superbacteriile pentru sănătatea umană este din ce în ce mai mare, scrie 360medical.

„Departe de a demonstra că mediile noastre clinice sunt curate și sigure pentru personal și pacienți, acest studiu evidențiază capacitatea sporilor de C. diff de a tolera dezinfecția la concentrațiile de clor activ în uz și recomandat” a declarat prof. dr. Tina Joshi, profesor asociat de microbiologie moleculară la Universitatea din Plymouth, care a realizat acest studiu, într-un comunicat al universității.

„Asta arată necesitatea de dezinfectanți, precum și de ghiduri, care să fie adecvate scopului și să funcționeze în concordanță cu evoluția bacteriilor, iar cercetarea ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra protocoalelor actuale de dezinfecție în domeniul medical la nivel global”, a adăugat ea.

C. diff este o bacterie care provoacă diaree, colită și alte complicații intestinale. Se știe că aceasta infectează anual milioane de oameni din întreaga lume.

Contribuind la aproximativ 29.000 de decese pe an în Statele Unite și la aproape 8.500 în Europa, cele mai recente date disponibile indică faptul că incidența infecției cu C. diff era în creștere înainte de începerea pandemiei Covid-19 în Regatul Unit.

Echipa prof.dr. Joshi a demonstrat deja capacitatea sporilor de C. diff de a supraviețui expunerii la concentrațiile recomandate de dicloroizocianurat de sodiu sub formă lichidă și în interiorul țesăturilor de protecție personală, cum ar fi halatele chirurgicale, în cadrul unor proiecte anterioare.

Această abordare a fost determinată de incidența sa crescută în cadrul infecțiilor nosocomiale (infecții ce pot fi recunoscute clinic sau microbiologic, pe baza dovezilor epidemiologice ale contractării acesteia în timpul spitalizării.

„Înțelegerea modului în care acești spori și dezinfectanții interacționează este parte integrantă a gestionării practice a infecției cu C. diff și a reducerii poverii infecției în mediile de îngrijire medicală.

Cu toate acestea, există încă întrebări fără răspuns în ceea ce privește gradul de toleranță la biocide în cazul C. diff și dacă aceasta este afectată de co-toleranța la antibiotice.

Având în vedere că RAM este în creștere la nivel global, nevoia de a găsi aceste răspunsuri – atât pentru C. diff, cât și pentru alte superbacterii – nu a fost niciodată mai presantă”, conchide prof. dr. Joshi, care face parte din Consiliul Societății de Microbiologie din Marea Britanie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol