5 septembrie 2023, 12:30

Monumente istorice, transformate în centrale ale energiei solare

În toată Europa, clădirile istorice echilibrează patrimoniul și acțiunea climatică prin apelarea la energia solară.

Panouri solare vor fi montate în curând pe acoperișul Catedralei York din nordul Angliei.

Confruntat cu facturile în creștere și cu preocupările climatice, catedrala istorică se îndreaptă către energie regenerabilă.

Ținând cont de facturile la energie în creștere, dar și de preocupările legate de climă, Consiliul orașului York a decis trecerea la energie regenerabilă. 199 de plăci fotovoltaice vor genera suficientă electricitate pentru aproximativ 25 de gospodării medii din Regatul Unit anual.

De exemplu, vor fi montate cu mare grijă panouri fotovoltaice inclusiv pe cupola unei catedrale ce datează din 1361. Orice surplus de energie pe care îl generează va fi stocat în baterii subterane și folosit pentru a alimenta serviciile și evenimentele de seară ale catedralei.

Catedrala medievală în stil gotic, veche de 1.386 de ani, se află în inima orașului York, în Marea Britanie. Orașul roman cu ziduri primește peste opt milioane de vizitatori în fiecare an.

Decarbonizarea orașului York Minster face parte din viziunea Bisericii Angliei de a ajunge la zero net până în 2030.

York nu este prima catedrală din Marea Britanie pe care au fost instalate panouri solare, ci urmează exemplul Catedralei Gloucester, Catedralei Salisbury si Catedralei Chester.
Universitatea din Cambridge s-a alăturat recent acestei liste prin inițiativa instalării unor panouri solare pe acoperișul capelei de la King’s College.
În afara Marii Britanii, orașul antic Pompei din sudul Italiei a apelat la panouri solare ca măsură de reducere a carbonului și a costurilor.
Vaticanul generează energie solară din 2008. Panourile sunt instalate pe acoperișul sălii de audiență Paul al VI-lea și produc 300.000 kWh de energie solară în fiecare an – aproximativ suficient pentru a alimenta 100 de case.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol