11 ianuarie 2023, 9:01

”Mulțumesc!”. De câte ori ai rostit acest cuvânt în ultimul timp? Azi e Ziua Internațională a cuvântului ”mulțumesc”

Ar trebui rostit mai des, de câteva ori pe zi, pentru lucruri care uneori ne par firești, de la sine înțelese. Nu sunt. Nimic nu este garantat, și de aceea ar trebui să mulțumim atunci când se întâmplă ce ne doream. Poate ar trebui să reînvățăm zilnic acest cuvânt, ”mulțumesc”.

Adesea uităm să mulțumim, deși este esențial să arătăm recunoștință celor care ne fac viața mai bună. Şi medicii ne îndeamnă să spunem ”mulţumesc” cât mai des, deoarece organismul uman la auzul acestui cuvânt emană hormonul fericirii.

Istoria acestei zile este necunoscută, nu există nici o mențiune în ceea ce privește anul din care această zi a fost sărbătorită.

Unii spun că este creația unei companii de papetărie care încerca să-și promoveze felicitările.

Oricare ar fi motivul, politețea trebuie sărbătorită. Nu fiecare dintre noi se gândește la cei care s-au pus direct sau indirect în slujba noastră și puțini recunosc munca altora.

În vechile scrieri, „mulțumesc” era „multunesc”, care însemna mult-unire – legătura dintre doi oameni și unirea cu Dumnezeu.

În limba engleză, „thank you” derivă din „think” (gândire) – „mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut” – ca și în cazul germanului „danke”.

Rusescul „spasibo” înseamnă „spasi Bog”, adică „Domnul să te păzească”.

Mai multe detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol