CITIRE

Muzeul Ororilor Comunismului va fi înființat la Pa...

Muzeul Ororilor Comunismului va fi înființat la Palatul Parlamentului. Un istoric prezintă semnificația locației alese de parlamentari

Camera Deputaților a votat legea privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România. Muzeul își propune să prezinte „realitățile vieții social-economice și culturale” din perioada comunistă. Muzeul va avea sediul într-un spațiu „adecvat” din Palatul Parlamentului.

Obiectivele Muzeului Ororilor Comunismului în România

Muzeul are ca obiectiv prezentarea realităţilor vieţii social – economice şi culturale din România în perioada 1945-1989, cu scopul informării corecte a publicului asupra abuzurilor, crimelor, torturilor asupra oponenţilor regimului comunist. Muzeul are ca scop colectarea, studierea, colecţionarea, conservarea, etalarea şi punerea în valoare a pieselor ce alcătuiesc patrimoniul muzeului. Patrimoniul Muzeului se contituie din colecţii de piese şi documente realizate în colaborare cu Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, precum şi în colaborare cu alte instituţii publice, din piese provenind din transferuri, donaţii şi achiziţii, conform legii”, prevede legea, potrivit Hotnews.

cezar buiumaci

Cezar Buiumaci

Este poziția muzeului potrivită?

Istoricul Cezar Buiumaci, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului București, a explicat pentru editiadedimineata.ro care sunt motivele pentru care România are nevoie de o astfel de instituție și care este semnificația locației alese de parlamentari. „La 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist în România, a fost făcut primul pas în înființarea muzeului care să prezinte ororile și crimele pe care acest regim, impus în Romania cu ajutorul Armatei Roșii, le-a făcut prin confiscarea proprietății și eliminarea elitelor, acțiuni care au urmări până în prezent. Era demult necesar, asa cum era necesară o lege a lustrației. Și unde altundeva ar fi mai mai potrivit să fie găzduit decât în Casa Republicii, simbolul grandomaniei extreme a lui Nicolae Ceaușescu, o clădire pentru care au dispărut de pe fața Bucureștilor mai multe cartiere, cumulând o suprafață comparabilă cu a Veneției. Au disparut atunci biserici și sinagogi, monumente de arhitectură, dar și un stil de viață patriarhal tipic pentru Capitala României.”, a comentat istoricul.

Surse colaj cover foto: Libertatea, b360.ro, Ziarul Financiar


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Cristescu P. Radu

    27 iunie

    Ororile comunismului se identifica pe vremea lui Dej nu pe vremea lui Ceausescu. Pe vremea lui Dej au fost exterminati mii, zeci de mii daca nu sute de mii de romani pentru singura vina ca erau romani carora nu le placea bolsevismul. Un adevarat masacru.
    Grandomania lui Ceausescu nu-i masacrare umana ca pe vremea lui Dej. Toate marile orase ale lumii au suferit sistematizari si n-a mai sarit nimeni de fund in sus. Ce s-a daramat au fost case fara valoare, scorojite, crapate multe de la cutremure, constructii insalubre, cu multa igrasie. Eu m-am nascut si am trait in astfel de case, in care te spalai in lighean si in care riscai permanent sa mori de la gazele lasate de la carbunii cu care se umplea soba. Erau lampi cu gaz pentru iluminat, se gatea pe masina de gatit cu lemne sau carbuni. Vai de zilele noastre ce greu ne-a fost. Noroc cu blocurile lui Ceausescu pentru ca am scapat de incalzire cu lemne si carbuni, avem apa calda si apa rece curenta la robinet, ne spalam in cada nu in lighean.
    Probabil ca stramosii dlui Bulumaci au trait bine sub Carol si Antonescu si daca or fi fost si legionari, nu-i de mirare atitudinea anticomunista. Mai dubios mi se pare atitudinea anticomunista contra lui Ceausescu si nu contra lui Dej, calaul, omul Moscovei, Dej care a distrus elita intelectuala romaneasca.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.