2 mai 2024, 3:54

NBC News: Interferența rusă în alegerile din Statele Unite se face deja simțită. Un efort similar este în curs în Europa

Rusia răspândește deja dezinformări și informații false înainte de alegerile din Statele Unite din toamna acestui an, folosind conturi online false și programe de tip bots pentru a-i ataca pe președintele Joe Biden și pe colegii săi democrați, potrivit NBC News, care citează oficiali și experți în domeniul cibernetic din Statele Unite ale Americii.

Strategia Moscovei urmărește, printre altele, reducerea ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, precum și a sprijinului american pentru NATO. Nu este pentru prima dată când Kremlinul încearcă să se amestece în procesul electoral din America, comentează sursa citată.

Un efort similar este în curs în Europa. Franța, Germania și Polonia au declarat luna aceasta că Rusia a lansat o șarjă de propagandă pentru a încerca să influențeze alegerile europarlamentare din luna iunie.

Recompense pentru Putin

Cu un Donald Trump care se opune acordării de ajutor american Ucrainei și care a avertizat deja un lider din cadrul NATO că va încuraja Rusia să atace un aliat al NATO, dacă țara respectivă nu își plătește cota din cheltuielile pentru apărare, potențialele recompense pentru președintele rus Vladimir Putin sunt mari, potrivit lui Bret Schafer, de la Alliance for Securing Democracy din cadrul German Marshall Fund.

Trump a criticat de mult timp eșecul unor state membre NATO de a-și spori cheltuielile de apărare și a sugerat că există solduri neplătite datorate de aliați, dar remarcile făcute în timpul unui miting de campanie în Carolina de Sud au mers un pas mai departe, sugerând că Rusia ar trebui să atace aliații care nu-și vor achita contribuţiile.

“Dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?” și-a amintit Trump că a fost întrebat de liderul unei alte “țări mari” în timp ce era președinte. Acesta i-ar fi prezentat o situație ipotetică în care țara sa nu își îndeplinea obligațiile financiare în cadrul NATO și ar fi fost atacată de Moscova.

“I-am spus: Nu ai plătit? Ești delincvent?… Nu, nu te-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja (pe ruși) să facă ce naiba vor vrea. Trebuie să plătești,” i-ar fi declarat președintele Trump omologului său occidental în timpul unei întâlniri a liderilor ţărilor NATO.

Republicanul a sugerat, de asemenea, că “sute de miliarde de dolari” au intrat în bugetul NATO după amenințările sale, deși cheltuielile alianței au fost în creștere înainte ca el să preia mandatul de președinte al SUA în ianuarie 2017. În plus, banii țărilor membre nu se duc direct la NATO.

Reamintim că cei 31 de membri ai NATO s-au angajat prin Articolul 5 să apere orice națiune din blocul militar care este atacată.

”O mulțime de motive pentru a fi îngrijorat”

Consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a declarat duminică la emisiunea Meet the Press de la NBC News că există “o mulțime de motive pentru a fi îngrijorat” cu privire la încercarea Rusiei de a interveni în alegerile din 2024, dar că nu poate discuta dovezi legate de aceste interferențe. “Vom fi vigilenți în privința asta,” a spus oficialul.

Oficialii și experții americani cred că Rusia ar putea încerca să intervină în alegerile din Statele Unite în două moduri principale:

· prin înregistrari video sau audio de tip deepfake folosind instrumente de inteligență artificială

· printr-o operațiune de genul hack and leak, așa cum s-a întâmplat înainte de scrutinul din 2016, când agenți ai serviciilor ruse de informații militare au furat și au disemninat mesaje electronice interne ale Partidului Democrat.

NBC News a precizat că tipul de campanii de propagandă online pro-Rusia, care au prosperat pe Twitter și Facebook înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 2016, sunt acum operațiuni de rutină pe fiecare platformă majoră de socializare, deși se întâmplă rar în prezent ca conturile individuale să devină la fel de virale ca în trecut.

Aceste operațiuni de influență creează adesea conturi similare pe mai multe site-uri, care variază drastic în ceea ce privește politicile lor de moderare. De exemplu, conturile unei campanii pro-Moscova pe care Meta, proprietarul Facebook, a reprimat-o la sfârșitul anului trecut – este vorba de un influencer de știri în limba engleză care scrie sub numele de People Say -, sunt încă live pe alte platforme, deși unele sunt într-o stare latentă.

Astfel, un cont ce apare sub numele de People Say este încă vizibil pe X, fostul Twitter, dar are doar 51 de urmăritori și nu a postat de aproape un an. Omologul său de pe Telegram însă, care este urmărit de unii americani din extrema dreaptă, încă postează în mod activ conținut controversat și are aproape 5.000 de abonați.

Eforturi similare de dezinformare lansate de Moscova sunt în prezent în desfășurare în Europa, afirmă experții. Franța, Germania și Polonia au declarat luna aceasta că Rusia a lansat un val de propagandă pentru a încerca să influențeze alegerile parlamentare europene din iunie.

Comentatorii americani reamintesc că în alegerile intermediare din 2022, Rusia a vizat în primul rând Partidul Democrat, cu intenția de a slăbi sprijinul SUA pentru Ucraina. Aceasta deoarece, cel mai probabil, Moscova îl învinovățește pe Biden pentru că a creat o alianță occidentală unificată care sprijină eforturile guvernului de la Kiev împotriva forțelor lui Putin, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații americane recent publicate.

CITIȚI ȘI:

O vastă rețea de dezinformare și propagandă antioccidentală, descoperită de autoritățile franceze


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol