10 aprilie 2021, 14:36

Noile birouri: izolate, securizate, dar în conexiune cu lumea

Se vorbește despre relaxarea restricțiilor și întoarcerea la birou. În timp ce unele firme se gândesc să păstreze lucrul de acasă ca mod permanent de desfășurare a activității, altele își adaptează birourile existente sau inventează unele noi, pentru a-și primi înapoi la lucru angajații.

Soluția fluidă din Polonia

Agnieszka Białek, proprietara studioului Monolight, a creat „enclave”, spații plutitoare de colaborare în Cracovia (Polonia). Procesul creativ a fost condus de valori ecologice, care permit coexistența naturii și a arhitecturii, fără a se infiltra în mediu. Poate fi schimbat locul de pe râu, în apropierea castelului Wawel, simbolul orașului.

Studioul Monolight caută să ofere o zonă de confort unică și un sentiment de securitate. Interiorul enclavei de formă ovală are mobilier integrat, permițând utilizatorilor să stea în diverse poziții în timpul lucrului. Cu un sistem de rezervare, construcția funcționează ca un spațiu ușor de utilizat ziua și noaptea, fără limite de timp. În plus, pentru a menține dimensiunea ecologică a proiectului, accesibilitatea este realizată de un caiac.

Foto: Monolight

Spuma de râu conturează aranjamentele geometrice. O altă influență au fost nuferii plutitori și sistemul lor radial. Fragmentele celulelor sunt ca frunzele acestor plante, în timp ce enclavele plasate pe celule seamănă cu florile lor. O enclavă servește ca spațiu de lucru privat, instalat pe o platformă care se sprijină pe elemente plutitoare.

Celulele interconectate sunt ancorate în albia râului, formând o singură structură plutitoare și creând sisteme modulare pe suprafața apei. Conceptul utilizează noi tehnologii și metode de creație și proiectare. Rețelele de formă organică există ca modele virtuale 3D, care ar putea fi tipărite în viitor folosind materiale impermeabile și reciclabile, în câteva zile.

Birourile individuale mobile din România

Un start-up irlandez a adus în România pentru vânzare sau închiriere birourile individuale de proximitate, complet echipate cu tehnologii de ultimă generație și WiFi. Birourile, destinate celor care lucrează de la distanță în perioada pandemiei, pot fi închiriate și pe bază de abonament. Birourile Nooka sunt dotate cu senzori inteligenți, purificator de aer și lumini UV-C pentru dezinfectarea spațiului.

Compania are sediul în Irlanda și un punct de lucru în România, la Cluj-Napoca, de unde operează livrări în mod gratuit, pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Foto: Nooka Space

Birourile sunt spații de tip „plug and play”, dotate cu peste 15 senzori inteligenți, ce permit utilizatorilor o administrare eficientă, direct din aplicația mobilă. Accesul, încălzirea, monitorizarea calității aerului, iluminarea, plățile și rezervările pot fi controlate inteligent.

Birourile mobile se pot fi închiria la prețuri cuprinse între 300 și 600 de euro pe lună, în funcție de modelul și configurațiile alese, după ce se achită un avans de o mie de euro.

Foto: Nooka Space


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.