2 mai 2024, 14:12

Boala celor care muncesc de la birou: pot 30 de minute de exerciții zilnice să vă salveze viața?

Conform unui nou studiu, persoanele care stau pe scaun în timpul zilei de lucru se confruntă cu un risc cu aproape 35% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, cercetătorii spun că persoanele sedentare pot inversa acest risc dacă se angajează zilnic în 15 și 30 de minute de exerciții fizice viguroase.

O jumătate de milion de participanți!

Studiul a examinat 481.688 de participanți pe parcursul a 20 de ani, concentrându-se pe sănătatea lor la ședința profesională, activitatea fizică și alte obiceiuri de viață. Cercetătorii din Taiwan raportează că cei care duceau o viață profesională sedentară – definită ca petrecându-și cea mai mare parte a timpului în poziție așezată – aveau un risc cu 16% mai mare de mortalitate din toate cauzele în comparație cu omologii lor mai activi.

În special, persoanele care stăteau predominant la locul de muncă se confruntau cu un risc de 34% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Aceste statistici au rămas valabile chiar și după luarea în considerare a unor factori precum sexul, vârsta, obiceiurile de fumat, consumul de alcool și indicele de masă corporală (IMC).

Interesant este faptul că persoanele care au dus un „stil de viață combinat” – alternând între a sta jos și a sta în picioare sau a se mișca la locul de muncă – nu au prezentat un risc crescut de deces. Mai mult, persoanele cu locuri de muncă sedentare care făceau și exerciții fizice regulate în timpul liber au prezentat un risc mai mic de deces din toate cauzele, inclusiv boli cardiovasculare.

Ce-i de făcut?

Studiul sugerează că efectele dăunătoare ale șederii prelungite la locul de muncă pot fi contracarate prin luarea de pauze regulate și prin implicarea în activități fizice suplimentare.

„Ca parte a stilului de viață modern, ședința profesională prelungită este considerată normală și nu a primit atenția cuvenită, chiar dacă efectul său dăunător asupra rezultatelor de sănătate a fost demonstrat”, scriu autorii studiului în JAMA Network Open. „Aceste constatări sugerează că reducerea șederii prelungite la locul de muncă și/sau creșterea volumului sau intensității activității fizice zilnice poate fi benefică pentru atenuarea riscurilor ridicate de mortalitate din toate cauzele și de boli cardiovasculare asociate cu șederea prelungită la locul de muncă.”

Cercetătorii detaliază în continuare că persoanele care stau în mod predominant jos la locul de muncă ar trebui să vizeze 15 până la 30 de minute suplimentare de activitate fizică pe zi pentru a echilibra nivelul lor de risc cu cei care sunt mai activi la locul de muncă.

„Riscul atenuat observat în rândul persoanelor care alternează între statul așezat și non-statul la locul de muncă sugerează că încorporarea pauzelor regulate în mediul de lucru poate fi benefică”, scrie echipa. „Constatările noastre oferă reasigurarea că riscurile crescute pot fi compensate de un plus de 15 până la 30 de minute pe zi de exerciții fizice pe zi sau prin participarea la activități mai intense din punct de vedere fizic. Angajatorii pot juca un rol în facilitarea acestui lucru prin furnizarea de zone desemnate pentru LTPA (activitate fizică în timpul liber) sau prin oferirea de activități de grup sponsorizate de companie.”

Sursă: StudyFinds 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol