27 aprilie 2024, 10:59

O ipoteză tulburătoare: Alzheimer poate trece de la un om la altul în cazul unor accidente medicale rare

Alzheimer se poate transmite de la om la om prin accidente medicale rare, sugerează o cercetare, deși experții subliniază că nu există dovezi că boala poate fi transmisă între oameni prin activități zilnice de rutină, scrie The Guardian.

Cercetătorii spun că o mână de persoane care au primit hormon de creștere uman din glandele hipofizare ale unor donatori decedați au ajuns să dezvolte Alzheimer cu debut precoce – probabil pentru că hormonii utilizați au fost contaminați cu proteine care au însămânțat boala în creierul lor.

Mecanisme de declanșare

„Nu sugerăm nici o clipă că poți lua boala Alzheimer. Aceasta nu este transmisibilă în sensul unei infecții virale sau bacteriene”, a declarat profesorul John Collinge, coautor al studiului și director al MRC Prion Unit.

„Este doar atunci când oamenii au fost inoculați accidental, în esență, cu țesut uman sau cu extracte de țesut uman care conțin aceste semințe, ceea ce este, din fericire, o circumstanță foarte rară și neobișnuită”.

Echipa spune că noua lucrare adaugă greutate ideii că Alzheimer are asemănări cu bolile prionice, inclusiv în ceea ce privește mecanismul prin care proteinele implicate se răspândesc în creier.

Bolile prionice, printre care se numără boala Creutzfeldt-Jakob (CJD), kuru și ESB, sunt cauzate de proteine infecțioase, cu pliere greșită, care se propagă în creier. Aceste boli apar de obicei în mod spontan, însă, mai rar, pot apărea în urma unei mutații genetice sau pot fi transmise prin intermediul țesutului cerebral sau nervos infectat.

Istorie

Scriind în revista Nature Medicine, Collinge și colegii săi relatează cum, între 1959 și 1985, cel puțin 1.848 de pacienți din Marea Britanie au primit hormon de creștere uman extras din glandele hipofizare ale unor cadavre.

Cu toate acestea, practica a fost interzisă în 1985, după ce s-a dovedit că unii pacienți au murit ulterior de CJD ca urmare a mostrelor de hormoni contaminate cu proteine care cauzează CJD.

Dintre cele 80 de astfel de cazuri din Marea Britanie, s-a constatat că unii dintre ei aveau în creier, la momentul decesului, o proteină numită amiloid-beta – un semn distinctiv al bolii Alzheimer. Deși nu a fost clar dacă aceștia ar fi continuat să dezvolte simptome ale bolii Alzheimer, alte cercetări au arătat că amiloid-beta era prezentă în unele dintre loturile de hormoni și că acestea au declanșat o boală asemănătoare cu Alzheimer dacă au fost administrate la șoareci.

Cercetătorii au raportat rezultatele obținute de toate cele opt persoane trimise la Clinica Națională de Prion între 2017 și 2022.

Toți au primit hormon de creștere uman de la cadavre, dar nu au avut CJD. Cinci au avut simptome de demență care îndeplineau criteriile clinice pentru boala Alzheimer, cu debut la vârsta de 38 de ani. Trei dintre acești pacienți aveau scanări ale creierului în concordanță cu diagnosticul, în timp ce doi aveau biomarkeri care îndeplineau criteriile pentru Alzheimer.

Dintre ceilalți trei pacienți, unul avea tulburări cognitive ușoare, unul avea dificultăți cognitive declarate de el însuși, iar unul nu avea astfel de simptome, primul prezentând rezultate postmortem compatibile cu Alzheimer, iar cel de-al doilea îndeplinind criteriile de biomarker pentru această boală.

Rezultatele, spun cercetătorii, oferă dovezi că boala Alzheimer poate apărea ca urmare a tratamentului cu hormonul hipofizar contaminat.

Atenție mărită

Cu toate acestea, Andrew Doig, profesor de biochimie la Universitatea din Manchester, a declarat că experții sunt deja foarte atenți în ceea ce privește transmiterea țesutului cerebral între persoane.

Doig a avertizat, de asemenea, că doar opt pacienți au fost implicați în studiu, iar unii dintre ei nu aveau date genetice, în timp ce, deocamdată, nu existau dovezi directe pentru diferite tulpini de amiloid-beta.

„În timp ce noul tip de Alzheimer raportat aici este de mare interes științific, deoarece dezvăluie un nou mod de răspândire a bolii, nu există niciun motiv să ne temem de el, deoarece modul în care a fost cauzată boala a fost oprit în urmă cu peste 40 de ani”, a declarat Doig. „Transmiterea bolii de la un creier uman la altul în acest mod nu ar trebui să se mai întâmple niciodată”.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol