1 mai 2024, 9:35

Noi schimbări ale legislației rutiere. Reguli mai stricte și amenzi mai mari pentru șoferi

În decursul zilei de astăzi, Guvernul va aproba un nou proiect de modificare a legislației rutiere prin care vor urma să fie amendați cei care folosesc telefonul sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare sau redare text, foto sau video pe pe orice tip de vehicul, inclusiv pe cele care nu necesită permis auto, anunță Mediafax.

Așadar, măsurile îi vizează direct pe șoferii care folosesc sau pur și simplu țin în mână telefonul sau dispozitivul mobil cu funcţii de înregistrare sau redare text, foto sau video (precum tabletele, camerele foto sau video) în timp ce conduc pe drumurile publice.

Șoferii care conduc pe drumurile publice autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai şi sunt surprinși de polițiștii rutieri că folosesc dispozitivele menționate anterior în timpul mersului, vor fi sancționați cu patru puncte de penalizare. Mai mult decât atât, dacă în paralel cu această abatere mai este comisă și o altă contravenție, permisul șoferului aflat în cauză va fi suspendat pentru 30 de zile.

Se pare că noile modificări ale codului rutieri îi vizează și pe cei care folosesc un vehicul pentru care nu este nevoie de permis.

Astfel, se va aplica amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni din legislaţia rutieră pentru „ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, aflat în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia”, potrivit proiectului de lege, citat de Mediafax.

„Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină, susţine, la cerere, testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie până în a 30-a zi, inclusiv, sau până în a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea, după caz”, mai arată modificarea legislativă.

Acestă modificare legislativă va intra în vigoare în 60 de zile de la aprobare, iar poliția rutieră va trebui să infromeze participanții la trafic cu noile măsuri adoptate prin comunicate de presă şi informare prin mass-media, postarea informaţiilor pe site-ul Poliţiei Române, organizarea unor acţiuni specifice în trafic sau în mod direct, în trafic, prin poliţiştii rutieri.

Sursă Foto: stirilekanald.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol