19 martie 2024, 5:15

Noțiunea de fericire depinde de cultura din fiecare țară

În ultimii ani, Finlanda s-a clasat pe locul 1 în topul țărilor fericite. De aceea, mulți dintre noi suntem tentați să imităm obiceiurile nordice. Dar nu este chiar așa și ar trebui să presupunem că oamenii din întreaga lume definesc fericirea și răspund la sondajele despre fericire în aproximativ același mod. Dacă această ipoteză nu se menține, atunci indicii fericirii sunt la fel de fiabili ca un clasament al calității muzicii bazat pe cât de mult locuitorii din fiecare țară spun că le plac melodiile lor locale.

Cercetările privind modul în care oamenii din întreaga lume concep bunăstarea relevă unele diferențe majore între națiuni. Înțelegerea acestor diferențe ne oferă o imagine mult mai bogată a fericirii globale decât poate înfățișa orice index. Dar, mai important, oferă o suită de modele de bunăstare pe care fiecare dintre noi le poate urma.

Nu există „fericire”, ci „fericiri”, în funcție de standardele naționale

Felurile în care oamenii din întreaga lume spun că experimentează fericirea au unele aspecte comune. Un studiu din 2016 efectuat pe 2.799 de adulți din 12 țări a constatat că, în toate națiunile studiate, definițiile psihologice ale fericirii – „o stare interioară, un sentiment sau o atitudine” – au dominat toate celelalte definiții. În special, oamenii din întreaga lume au spus că au găsit fericirea în căpătarea „armoniei interioare”.

Armonia interioară poate suna universal, dar poate însemna lucruri foarte diferite în locuri diferite. De exemplu, danezii descriu armonia interioară în termeni de igienă, ceea ce este ceva asemănător cu confortul. Americanii tind să o definească în funcție de abilitățile lor de a-și îndeplini pasiunile, de obicei în contextul muncii.

Același studiu din 2016 a arătat că 49% dintre americani s-au referit în mod explicit la relațiile de familie în definiția fericirii, în timp ce sud-europenii și latino-americanii au conceput-o în general în termeni de sine: doar 22% dintre portughezi, 18% dintre mexicani și 10% dintre argentinieni au vorbit despre familiile lor în definițiile lor despre fericire.

Culturile variază foarte mult în definițiile lor de fericire. Prin urmare, este imposibil să spunem că o țară este mai fericită decât alta în sens absolut și că un singur indice al „celor mai fericite țări din lume” este valabil. Fericirea poate fi definită și măsurată în multe moduri diferite. Poate că Finlanda este cea mai fericită țară după o definiție; aproape sigur nu este după altă definiție. De aceea, țările ar trebui clasificate, mai mult decât comparate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol