29 martie 2024, 13:30

NU, consumul de alcool în cantități mici nu face bine sănătății. Un studiu de anvergură o demonstrează

Un păhărel de țuică sau un pahar de vin roșu pe zi nu strică, pune sângele în mișcare. Cam așa sună, nu? Ei bine, în ciuda unei convingeri (pseudo-științifice) a multora conform căreia consumul de alcool, în cantități mici, ar „face bine la sănătate”, un studiu de o anvergură vine și spune că nu e adevărat, și explică de unde vine și confuzia, scrie medicalxpress.com.

Cercetările observaționale au sugerat că un consum ușor de alcool poate oferi beneficii pentru sănătatea inimii, dar într-un studiu amplu publicat în JAMA Network Open, consumul de alcool la toate nivelurile a fost asociat cu riscuri mai mari de boli cardiovasculare.

Descoperirile, care sunt publicate de o echipă condusă de cercetători de la Massachusetts General Hospital (MGH) și Broad Institute of MIT și Harvard, sugerează că presupusele beneficii ale consumului de alcool pot fi, de fapt, atribuite altor factori ai stilului de viață care sunt obișnuiți în rândul bautorilor ocazionali spre moderați.

Studiul a inclus 371.463 de adulți – cu o vârstă medie de 57 de ani și un consum mediu de alcool de 9,2 băuturi pe săptămână.
Descoperirile afirmă că aportul de alcool nu ar trebui recomandat pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară; mai degrabă, că scăderea consumului de alcool va reduce probabil riscul cardiovascular la toți indivizii, deși în măsuri diferite, în funcție de nivelul actual de consum.
Studiul a aplicat și o metodă de randomizare mendeliană, care utilizează variante genetice pentru a determina dacă o legătură observată între o expunere și un rezultat este compatibilă cu un efect cauzal, în acest caz, dacă un consum ușor de alcool duce la protejarea unei persoane contra maladiilor cardiovasculare. Și au ajuns la concluzia de mai sus.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol