4 septembrie 2023, 18:20

Nu dormi noaptea? Încearcă fără televizor și telefon în dormitor

Utilizarea dispozitivelor electronice în dormitor și lipsa activității fizice sunt principalele cauze ale lipsei cronice de somn.

Conform unui studiu realizat de Global Media Intelligence, românii petrec în medie peste trei ore și jumătate pe zi cu telefonul în mână.

Mai bine de două ore dintre acestea sunt dedicate rețelelor sociale, restul revenind jocurilor sau altor aplicatii de divertisment.

”Lipsa somnului are un efect major asupra unor boli. Poate duce la creșterea riscului de cancer (colon și sân), poate determina apariția unor boli digestive, duce la modificări structurale ale creierului.

De multe ori acestea sunt asociate cu degradarea memoriei pe termen lung, dar si la dezvoltarea unor patologii de natură psihiatrică, precum depresia si cresterea riscului suicidar, la cresterea tensiunii arteriale si la dezvoltarea unor boli cardiace.

În acelasi timp are efect asupra sistemului imunitar”, avertizează dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol