28 februarie 2020, 16:28

Nucile, bune pentru inimă și minte. Consumul regulat al acestora scade riscul deceselor cardiovasculare

Beneficiile nucilor sunt bine cunoscute, iar pe lângă faptul că sunt o adevărată sursă de energie și că ajută sistemul nervos centra, acestea pot să preveniă și o serie de disfuncționalități ale aparatului cardiovascular, ba chiar să evităm și decesul din această cauză.

Un studiu prezentat în cadrul congresului Societăţii Europene de Cardiologie (SEC), desfășurat la Paris, prezintă faptul că un consum regulat de nuci, de cel puțin două ori pe săptămână, sunt asociate cu scăderea riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit Agerpres.

Potrivit rezultatelor studiului, un consum regulat de nuci scade cu 17% riscul de deces cardiovascular, comparativ cu o dietă în care nucile sunt prezente doar o dată la două săptămâni.

Nucile sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate şi conţin o cantitate mică de grăsimi saturate. De asemenea, ele includ proteine, minerale, vitamine, fibre, fitosteroli şi polifenoli, benefici pentru sănătatea inimii„, a declarat autorul studiului, doctor Noushin Mohammadifard, de la Institutul Isfahan pentru Cercetări Cardiovasculare din Iran, potrivit Agerpres.

Studiile europene şi americane au asociat nucile cu protejarea sănătăţii cardiovasculare, însă există dovezi limitate din regiunea din estul Mediteranei„, a precizat specialistul, potrivit Agerpres.

Cercetarea a analizat asocierile dintre consumul de nuci și riscul de boli cardiovasculare și deces, în ceea ce privesc cauzele de deces ale populației iraniene. La studiu au luat parte 5.432 de adulţi de 35 de ani sau peste această vârstă, fără un istoric de boli cardiovasculare, aleşi la întâmplare din zone urbane şi rurale din Isfahan, Arak şi Najafabad, mai anunță sursa citată anterior.

Studiul a fost întins pe o perioadă mai lungă, iar participanții și membrii familiilor lor au fost intervievați din doi în doi ani pentru a putea observa apariția unor evenimente de natură cardiovasculară sau chiar și un deces de acest tip.

Cercetătorii au analizat și prezența bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral, a bolilor cardiovasculare, a deceselor din orice cauză și a deceselor în urma bolilor cardiovasculare. Astfel, în decursul unei perioade medii de monitorizare de 12 ani, au fost înregistrate 594 de cazuri de boli coronariene, 157 de accidente vasculare cerebrale, 179 de decese asociate bolilor cardiovasculare şi 458 de decese din orice cauză, mai anunță Agerpres.

Concluziile studiului au arătat faptul că, un consum regulat de nuci a fost asociat cu o posibilitate mai mică de deces cardiovascular, comparativ cu un consum de nuci o dată la două săptămâni.

Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 12 ani, au fost înregistrate 594 de cazuri de boli coronariene, 157 de accidente vasculare cerebrale, 179 de decese asociate bolilor cardiovasculare şi 458 de decese din orice cauză.

Potrivit SEC, se recomandă consumul a 30 de grame de nuci nesărate pe zi, secundată de o alimentație sănătoasă, mese regulate și minim doi litri de apă pe zi, cu mențiunea că acestea au un aport caloric destul de ridicat.

„Nucile proaspete crude sunt cele mai sănătoase. Nucile trebuie să fie proaspete deoarece grăsimile nesaturate pot oxida în cazul nucilor vechi (râncede – n.r.), acestea devenind astfel dăunătoare”, a adăugat specialistul Mohammadifard.

Sursă Foto: deschide.md


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.