20 aprilie 2024, 3:00

O somitate a medicinei românești a plecat dintre noi. A murit medicul Alexandru Oproiu

Creatorul școlii românești de gastroenterologie, Alexandru Oproiu, a decedat! Anunțul a fost făcut de jurnalistul Radu Tudor pe blogul său: „Regret enorm aceasta pierdere. Am doar satisfacția realizării unor emisiuni memorabile cu domnul profesor Oproiu. Dumnezeu să-l odihnească! Mult bine a facut!”.

Profesorul Oproiu, somitate a medicinei românești, era creator al școlii românești de gastroenterologie. A fost președinte de onoare al Societății Românești de Gastroenterologie.

A fost timp de 22 de ani directorul Spitalului Fundeni.

A fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Era, dincolo de bisturiu și de mintea slipitoare, și un om cu umor și cu plăcerea vorbelor. Era pansamentul uman, chemat de fiecare urgență medicală pentru a repara ceea ce alții nu puteau repara.

Cine i-a trecut pragul cabinetului știe toate acestea. Cine a avut norocul să-i asculte sfaturile, este mai bogat, cu siguranță.

A reușit să trăiască şapte decenii în secolul XX şi să acopere primele decenii al mileniului trei, spunea, cândva.

”Fără a fi meritul meu, am trăit şi văzut multe. În al doilea război mondial am fost spectator, dar am participat fizic şi emoţional la două schimbări de 180 de grade ale sistemului politic şi social. Este o experienţă de viaţă unică şi formidabilă a generaţiei noastre”, spunea marele profesor Oproiu, cu modestie, despre el, omul-enciclopedie, care și-a dedicat viața binelui pentru semenii săi.

De-a lungul impecabilei sale cariere, în peste 60 de ani de meserie practicată cu mare succes și dăruire, a vindecat sute de mii de români de afecțiuni gastroenterologice grave și foarte grave.

Până la debutul pandemiei, deși împlinise 89 de ani, mergea în fiecare zi la cabinet și consulta zeci de pacienți pe zi, scrie Radu Tudor.

În fața ușii cabinetului său era mereu coadă. Am experimentat-o, ca mii de alți pacienți care doar în opinia sa aveau încredere.

Acum câțiva ani, în cabinetul său de la Spitalul Agrippa Ionescu, abia intrată pentru o consultație, am rămas minute bune cu documentele medicale în plic, așteptându-l. Nu apucase decât să îmi spună să iau loc. A venit o asistentă să-l solicite în sala de operații, la o urgență. Era nevoie de opinia sa.

Atunci avea peste 80 de ani. A răspuns imediat solicitării, cu un firesc pe care noi, cei nechemați de Dumnezeu să facem bine altora, poate îl înțelegem greu.

A revenit după minute bune și și-a cerut scuze. Făcuse un bine, pentru care nu era nevoie de justificare. Drum lin printre stele, domnule Profesor!

UPDATE

Comunitatea academică a UMF Carol Davila din București deplânge moartea profesorului Oproiu. Iată mesajul postat în pagina web a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”:

In Memoriam Prof. Dr. Alexandru Oproiu

O nouă mare pierdere pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și pentru medicina românească. Considerat creatorul școlii moderne de gastroenterologie din România, reputatul Prof. Dr. Alexandru Oproiu a încetat din viață, cu doar două săptămâni înaintea împlinirii venerabilei vârste de 90 de ani.

Prin întreaga sa carieră profesională de peste șase decenii și prin vasta sa operă științifică, Președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și membru al multor societăți medicale internaționale de renume, Prof. Dr. Alexandru Oproiu lasă medicinei românești și Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București o moștenire inestimabilă, pentru care întreaga comunitate academică îi va fi etern recunoscătoare.

Mulțumindu-i în reverență și marcați de emoția profundă a pierderii, îi aducem un pios omagiu colegului, medicului și prietenului nostru, Prof. Dr. Alexandru Oproiu.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comunitatea academică a UMF „Carol Davila” din București


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol