9 decembrie 2024, 12:16

O specie de lalea crește doar în România, la Cazanele Dunării. Ce legătură are comunismul cu această vestitoare a primăverii

Ați auzit de lalealua galbenă din Clisura Dunării? Este o specie de lalea care nu mai crește nicăieri în lume, ci doar în sălbăticia stâncoasă a cazanelor Dunării, pe versanții muntoși.

Faptul că a fost protejată a făcut că laleaua să se înmulțească și să fie tot mai apreciată în ultimii ani, după ce în perioada comunistă nu era cunoscută. Cum s-a putut asta, când românii se bucurau de această specie unică? Iată că s-a putut, căci această parte de țară a avut un statut aparte în anii comunismului.

S-a putut, din cauză că vizitarea Dunării, zona Cazanelor, era strict interzisă oamenilor de rând, acesta fiind unul dintre locurile în care românii încercau să treacă fluviul, în căutarea libertății dincolo de granițele României comuniste. Au fost zeci de ani, între 1948 și 1989, în care Dunărea ne-a fost și graniță și cimitir, mulți dintre cei care se încumetau să fugă din ”Raiul” comunist sfârșind în Dunăre, înecați sau uciși de grănicerii români.

Acesta este un episod de istorie recentă care lipsește din manualele școale și din agenda publică, deși au trecut 33 de ani de la Revoluția din 1989: este fenomenul frontierist care a marcat anii comunismului românesc și care a făcut ca România acelor ani să fie considerată cea mai sângeroasă graniță a Europei.

Laleaua galbenă de Cazane sau laleaua bănățeană (Tulipa hungarica) este o specie endemică, de interes comunitar, al cărui habitat îl constituie versanții sudici, abrupți ai Ciucarului Mare, care străjuiesc Cazanele Mari ale Dunării.

Cei care ajung, zilele acestea, în Clisura Dunării au parte de o întâlnire specială cu laleaua galbenă de Cazane. Specia, ocrotită prin lege, înflorește la fiecare început de aprilie şi poate fi admirată în Parcul Natural Porţile de Fier. Zona e plină, în această perioadă, de turişti şi pasionaţi de fotografie, relatează stiri.tvr.ro.

La florile de pe versanții abrupţi ai Cazanelor poți ajunge doar cu barca. Dar merită efortul. Lalelele galbene se arată turiștilor în toată splendoarea lor, cocoţate printre stânci.

Laleaua galbenă e ocrotită prin lege din 2007. Locurile în care crește fac parte din parcul Natural Porțile de Fier, acesta fiind spațiu protejat.

În aprilie, când laleaua galbenă e în plină floare, în zona Cazanelor sunt organizate croaziere în fiecare zi în care vremea e frumoasă. Dacă vreți să stați mai mult în zonă, un sejur de trei nopți pentru două persoane la o pensiune, cu masă și vizitarea mai multor obiective turistice, pornește de la 1400 de lei.

O legendă populară despre laleaua galbenă spune că, demult, o fetiță a fost izgonită de acasă de mama sa vitregă. Atât de mult a plâns de teamă, încât din lacrimile ei au ieșit aceste frumoase flori.

Laleaua galbenă a fost menționată pentru prima dată în anul 1884, în ziarul „Foaia Asociațiunii Transilvania”, care apărea la Sibiu.

Sursa foto: Radio România Actualități/Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol