Albert Einstein spunea că datorează mintea sa sclipitoare faptului că are un simț al umorului copilăresc. Și, într-adevăr, există mai multe studii care au găsit o asociere între umor și inteligență, relatează theconversation.com.
Recent, cercetătorii austrieci au descoperit că oamenii amuzanți, în special cei atrași de umorul negru, au un coeficient de inteligență (IQ) mai ridicat decât cei mai puțin amuzanți, argumentând că producția de conținut amuzant necesită atât aptitudini cognitive, cât și emoționale. Aceste persoane au un nivel ridicat de inteligență verbală și non-verbală, precum și un grad scăzut de agresivitate și tulburări ale dispoziției afective.
Simțul umorului ne face nu doar mai inteligenți, ci și mai plăcuți pentru cei din jur. Acesta a fost asociat cu un nivel ridicat de inteligență emoțională și cu șanse crescute de a găsi un partener romantic. Nu întâmplător, femeile și bărbații declară că simțul umorului este cea mai importantă calitate pe care și-o doresc la un partener de viață.
Totuși, umorul poate fi folosit în două feluri: „umorul pozitiv” denotă folosirea acestuia pentru a îmbogăți relațiile și pentru a dezamorsa situațiile conflictuale. Acest tip de umor este asociat cu satisfacția în relațiile sociale, extroversiunea și o stimă de sine ridicată. Pe de altă parte, umorul cu tentă negativă – sarcasmul, ridiculizarea – nu oferă aceleași beneficii și este asociat cu marginalizarea socială, stările depresive și agresiunea.
Studiile în neuropsihologie au arătat că stările pozitive sporesc producția de dopamină, aceasta la rândul său deschizând centrele de învățare din creier și permițând multiplicarea conexiunilor neurologice. De asemenea, amplifică și memoria de lucru.
Umorul facilitează coeziunea grupului la locul de muncă, scade șansele de apariție a stresului și poate fi o unealtă eficientă în management, iar cercetările în educație sugerează că umorul este un ajutor eficient în învățare.
Având în vedere multitudinea de beneficii pe care le poate oferi o atitudine jovială, poate cu toții ar trebui să învățăm cum să ne descrețim frunțile.
Sursa foto: Heidi Walley /Unsplash
Comentariile sunt oprite pentru acest articol