18 mai 2024, 12:25

Obiectiv de patrimoniu, unic în Europa, salvat de la distrugere și restaurat cu fonduri europene

O construcție unică în Europa îi adăpostește astăzi pe vizitatorii uneia dintre stațiunile din Vestul României cu ajutorul investițiilor realizate prin Programul Operațional Regional.
𝗖𝗼𝗹𝗼𝗻𝗮𝗱𝗮 𝗱𝗶𝗻 𝗕𝘂𝘇𝗶𝗮𝘀̗ este faimoasă datorită dantelăriei din lemn ce însoțește aleea lungă acoperită, sub care se plimba odinioară împărăteasa Sisi a Austriei. Împăratul austriac Franz Joseph şi soţia sa, Sisi, obişnuiau să vină la Buziaş pentru cure cu ape minerale.

Colonada din Buziaş a fost construită din lemn, în stil bizantin, şi înconjoară parcul staţiunii, având în total 500 de metri.

Colonada de la Buziaş este cea mai lungă astfel de construcţie, depăşindu-le pe cele de la Karlovy Vary (Cehia) şi Baden-Baden (Germania), cu care se aseamănă.

Obiectivul de patrimoniu, vechi de aproape 150 de ani, a fost salvat de la distrugere și restaurat cu ajutorul fondurilor europene.
Peste 5,7 milioane de lei (dintre care 5,5 milioane sunt bani nerambursabili) au fost investiți în proiect.
Tot la Buziaș este dezvoltat coloun alt proiect de mari dimensiuni. Celebrul parc din stațiunea balneară va fi amenajat, astfel încât să fie o gazdă primitoare pentru turiști, dar și pentru localnici. 21 de milioane de lei vom fi investiți și în acest proiect.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol