27 ianuarie 2022, 5:24

OMS a sărit peste două litere ale alfabetului grecesc să ajungă la OMICRON. Care este explicația?

De ce OMICRON? Multă lume se întreabă de ce OMS a sărit peste literele 13 și 14 ale alfabetului grecesc…

…pentru că varianta din Africa de Sud/Bostwana ar fi trebuit să se numească fie „Nu” (13), fie „Xi” (14). În schimb este Omicron (15).

Dacă unii nu au găsit o explicație în cazul „Nu”, pentru „Xi” s-au găsit voci care să argumenteze că prea semănă cu numele președintelui chinez Xi Jinping, scrie South China Morning Post.

Mergând pe alfabetul grecesc, următoarele nume ale noii variante ar fi trebuit să fie „Nu” și „Xi”, dar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sărit peste ele și a denumit noua variantă a coronavirului „Omicron”, conform South China Morning Post. De ce? Este un motiv faptul că seamănă denumirea cu numele președintelui chinez Xi Jinping?

Într-o declarație pentru Associated Press de sâmbătă, OMS a spus că „Nu” este prea ușor de confundat cu „new”, iar… „Xi” nu a fost folosit pentru că este un nume comun”.

„Cele mai bune practici de numiri ale bolilor sugerează evitarea ofensării oricăror grupuri culturale, sociale, naționale, regionale, profesionale sau etnice”, a spus OMS.

Controverse și în trecut

Numirea virusului mereu a fost un subiect controversat în trecut, când fostul președinte al SUA, Donald Trump, și aliații săi se refereau la coronavirus ca „virus chinezesc” sau “virusul Wuhan”, în ciuda protestelor de la Beijing.

Mai mult, sâmbătă, fiul lui Trump, Donald Trump Junior, a scris pe Twitter că: „În ceea ce mă privește, (numele n.r.) original va fi întotdeauna varianta Xi”.

Senatorul republican Ted Cruz a sugerat, tot pe Twitter, că numele Omicron a arătat că OMS a fost „speriată de Partidul Comunist Chinez”.

Cât de comun este numele Xi în China

În China, mai multe caractere chinezești se pronunță „Xi” sub diferite tonuri în ceea ce privește numele de familie.

Conform datelor oficiale, numele președintelui chinez este pe locul 296 în ceea ce privește numele cele mai comune din țară.

Alte variante de pronunție ale lui „Xi” se află pe locurile 169 și 228 în top 300 cele mai comune nume de familie din China.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.