28 aprilie 2024, 16:54

OMS: Peste un miliard de obezi, la nivel mondial

Peste un miliard de persoane de pe glob au obezitate, arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Printre aceștia se numără aproximativ 880 de milioane de adulți și 159 de milioane de copii, potrivit datelor din 2022.

Echipa internațională de oameni de știință care au efectuat studiul la nivel mondial afirmă că sunt necesare schimbări urgente în modul în care este abordată obezitatea.

Studiul arată că cele mai mari rate de obezitate se regăsesc în Tonga și Samoa Americană pentru femei și în Samoa Americană și Nauru pentru bărbați, unde aproximativ 70-80% dintre adulți trăiesc cu obezitate.

Cercetătorul principal, profesorul Majid Ezzati, de la Imperial College London, a declarat pentru BBC: „În multe dintre aceste națiuni insulare, totul se reduce la disponibilitatea alimentelor sănătoase față de cele nesănătoase.

În unele cazuri, au existat campanii de marketing agresive de promovare a alimentelor nesănătoase, în timp ce costul și disponibilitatea alimentelor mai sănătoase pot fi mai problematice.”

Profesorul s-a declarat surprins de viteza cu care tot mai multe țări se confruntă cu o criză a obezității, în timp ce numărul persoanelor cu greutate insuficientă, a scăzut.

Rata obezității s-a cvadruplat în ultimii 30 de ani la copii și adolescenți

Raportul, care se întinde pe o perioadă de 30 de ani, din 1990 până în 2022, constată că rata obezității este de patru ori mai mare în rândul copiilor și adolescenților, mai mult de două ori mai mare în cazul femeilor și aproape triplă în cazul bărbaților.

Dirctorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat: „Acest nou studiu evidențiază importanța prevenirii și gestionării obezității de la începutul vieții până la vârsta adultă, prin dietă, activitate fizică și îngrijire adecvată.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol