2 mai 2024, 6:14

ONU, despre criza climatică: ”situația este scăpată de sub control”

Organizația Națiunilor Unite (ONU)  a anunțat că schimbările climatice sunt „scăpate de sub control”. O analiză neoficială a datelor arată că temperatura medie globală din ultimele șapte zile a fost cea mai mare înregistrată vreodată pe Pământ.

„Dacă persistăm în amânarea măsurilor-cheie care sunt necesare, cred că vom trece într-o situație catastrofală, așa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură”, a afirmat Antonio Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite.

O analiză neoficială a temperaturilor, realizată de o platformă a Universității din statul american Maine, a conchis că săptămâna 30 iunie – 6 iulie ar putea fi cea mai caldă înregistrată vreodată, scrie The Guardian.

Pământul a depășit miercuri, pentru a treia zi consecutiv, recordul pentru cea mai călduroasă zi din istorie. Temperatura medie înregistrată în întreaga lume luni a fost de 17,01 grade Celsius, iar marți și miercuri de 17,18 grade Celsius.

Datele au fost colectate de Centrele Naționale pentru Prognoza Mediului din SUA. În plus, datele folosite de Climate Reanalyzer, o platformă a Universității americane din Maine, au arătat că în săptămâna de monitorizare încheiată pe 6 iulie, media temperaturii zilnice a fost cu 0,04 grade Celsius peste oricare medie înregistrată în ultimii 44 de ani de observații.

Ultimul record a fost înregistrat în august 2016.

„Șansele sunt ca luna aceasta să fie cea mai caldă lună iulie de până acum și, în același timp, cea mai caldă lună vreodată… «vreodată», adică de la perioada interglaciară, care a fost acum aproximativ 120.000 de ani”, a spus Dr. Karsten Haustein, cercetător în radiații atmosferice la Universitatea Leipzig.

Creșterea temperaturilor este influențată și de fenomenul meteorologic El Niño care, potrivit ONU, a revenit după șapte ani. El Niño cauzează încălzirea neobișnuită a apelor de suprafață din estul Oceanului Pacific.

Ultima sa manifestare majoră a avut loc în 2016. Este de așteptat însă ca El Niño din acest an să fie chiar mai puternic. În acest context, oamenii de știință au subliniat că situația actuală „împinge schimbările climatice pe un teritoriu neexplorat”.

Serviciul de monitorizare climatică al UE a declarat că iunie 2023 a fost, la nivel mondial, cel mai călduros iunie înregistrat vreodată.

Jurnaliștii britanici explică faptul că această situație este cauzată, într-o anumită măsură, de iarna trecută care a fost extrem de blândă în Antarctica. În anumite părți ale continentului înghețat și ale oceanului din jur, temperaturile au fost și cu 10-20 de grade Celsius mai mari decât media din anii 1979 – 2000.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol