26 aprilie 2024, 4:24

Opt studenți români au realizat o imprimantă 3D specială care a fost lansată în spațiu. Și a funcționat!

Experiment în afara gravitației: 8 studenți români se pot lăuda cu o reușită foarte interesantă, în cadrul proiectului ECRIDA. Ei au lansat în spațiu propria imprimantă 3D – un experiment la care lucrează de mai bine de 3 ani.

Project ECRIDA este o echipă de 8 studenți din cadrul Universității Politehnice București (UPB), care are ca scop dezvoltarea și testarea tehnologiei de printare DLP (cu rășină) în spațiul cosmic. Scopul experimentului este de a vedea dacă tehnologia aceasta se poate folosi în spatiu și dacă există diferențe față de printarea 3D pe Pământ din punctul de vedere al calității și al rezistenței obiectelor printate, din cauza microgravitației și a radiațiilor cosmice.

Pentru a realiza acest lucru, ei au aplicat la programul REXUS/BEXUS (Rocket/Balloon Experiments for University Students) al Agenției Spațiale Europene. Programul Rexus/Bexus le permite studenților din universitățile europene să desfășoare experimente cu rachete și baloane de cercetare.

Selecția se realizeaza anual din peste 100 de propuneri venite de la universități de prestigiu din Europa.

Pe 1 aprilie, la ora 07:20 (ora României) a avut loc lansarea în spațiu a rachetei REXUS 29, care a găzduit la bordul ei experimentul românesc ECRIDA.

Racheta a atins altitudinea maximă de 76.8 km, iar experimentul românilor a funcționat cu succes. Misiunea spațială care a purtat in spațiu imprimanta 3D a revenit pe Pământ. Totul a fost un succes, iar imprimanta 3D a funcționat la parametrii normali la gravitație 0.

Timp de 3 ani au lucrat la proiectarea și construirea imprimantei 3D în laboratorul lor din 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐂𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐂𝐀𝐌𝐏𝐔𝐒, sub îndrumarea a profesorilor UPB și mentorilor Agenției Spațiale Europene. Reușita printării celor 24 de probe la bordul rachetei REXUS 29 le-a validat tehnologia și le-a permis să înțeleagă mai multe despre printarea 3D în spațiu.

Astfel, experimentul ECRIDA a devenit al doilea experiment studențesc de cercetare în microgravitație din istoria României care a reușit performanța de a zbura în spațiul cosmic.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Project ECRIDA (@projectecrida)

Sursa foto: captură video Digi24


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol