19 aprilie 2024, 11:38

ORADEA. Complex SPA, cu 18 bazine termale, pe malul stâng al Crişului Repede

Primăria Oradea demarează un proiect de anvergură, pe o suprafață de 3 hectare de teren, pe malul stâng al Crişului Repede, în locul unei părţi din actualul Ştrand Ioşia.

„Va fi un complex de bazine cu apă termală, 5 în exterior şi 12 în interior, o zonă de saună și tratamente, ponton în zona Crişului Repede etc. Toate facilităţile vor fi integrate într-o zonă verde, cu plante specifice zonelor cu ape calde”, a anunțat edilul Ilie Bolojan în pagina de Facebook.

Proiectul va si supus spre aprobare în ședința Consiliul Local din luna august.

Finanțare asigurată din fonduri europene

Finanțarea va fi asigurată, anul viitor, din fonduri europene și din contribuția orașului. Lucrările vor începe tot anul viitor și vor dura doi ani, promite Bolojan.

„Cu acest proiect, Oradea își va confirma poziția de oraș balnear”, este de părere edilul din Oradea.

Amănunte despre realizarea grădinii termale din Ioșia au fost prezentate azi de către viceprimarul Florin Birta, în cadrul unei conferințe de presă.

Stațiune balneară de interes național

La începutul anului 2020, Primăria Oradea a început demersurile pentru declararea unui areal din municipiul Oradea drept stațiune balneară de interes național. Conform precizărilor viceprimarului, până în acest moment au fost depuse toate documentațiile necesare pentru a primi statutul de stațiune balneară, a avut loc în teren vizita Institutului Național de Recuperare Medicală Fizică și Balneoclimaterică, au fost preluate probe din calitatea apei termale care se află în această zonă, iar aceste probe au fost analizate și rezultatele lor arată că apele din această zonă au un factor curativ foarte bun și au calități foarte bune pentru cura externă a mai multor afecțiuni.

„Având acest rezultat mai avem de pregătit un plan urbanistic cu dotările administrative din acest areal al stațiunii balneare, iar noi estimăm că în cursul lunii septembrie acest dosar va fi finalizat, va fi aprobat în ședința Consiliului Local și va fi depus spre aprobare Ministerului Sănătății. Dacă totul este în regulă, până la finalul anului arealul delimitat de aceste zone din Oradea va fi declarat stațiune balneară de interes naţional”, a declarat viceprimarul Florin Birta.

În acest context, administrația locală va avea posibilitatea să depună un proiect de finanțare pe fonduri europene, pe o axă de finanțare de turism și de stațiuni balneare care să permită finanțarea Grădinii termale Ioșia, potrivit oradea.ro.

Studiu de fezabilitate

Conform studiului de fezabilitate a investiţiei, realizat de arhitectul Daniel Tivadar, lucrările de modernizare și transformare a ștrandului Ioșia în grădină termală presupun două componente care vor fi realizate în etape distincte.

Suprafața destinată pentru complexul propus va fi de 3,24 ha. Această suprafață va putea fi extinsă într-o etapă ulterioară, iar capacitatea complexului va fi pentru un aflux de aproximativ 1700 persoane/zi/timp de vară, respectiv 600 persoane/zi/timp de iarnă.

Se vor amenaja locuri de parcare pe amplasament în concordanță cu necesitățile obiectivului, respectiv minimum 147 locuri, la care se adaugă locurile de parcare existente în jurul amplasamentului.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol