18 aprilie 2024, 10:48

Orașul lui Brâncuși celebrează 80 de ani de Infinit

Târgu Jiu este cunoscut ca ”Orașul lui Brâncuși”, fiind unul dintre cele mai importante zone din punct de vedere cultural din România. Constantin Brâncuși a fost cel mai important sculptor român, deoarece a inovat arta contemporană. În conformitate cu meritele lui a fost ales post mortem membru al Academiei Române.

În Târgul Jiu găsim Ansamblul monumental ”Calea Eroilor”, realizat de părintele sculpturii moderne, între anii 1937 și 1938. Acest loc are pentru români o semnificație de-a dreptul copleșitoare și datorită legendelor croite în jurul operelor de artă.

Creațiile lui Constantin Brâncuși sunt poziționate în doua parcuri, care se unesc prin intermediul unei străzi drepte, numită ”Calea Eroilor”. Denumirea a fost dată de artist în cinstea eroilor neamului. Descoperiți principalele opere mai jos:

Coloana Infinitului: 27.10.1938

Sursă foto: destepti.ro

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la inaugurarea monumentului. Este printre cele mai mari sculpturi din lume și întruchipează vârful artei moderne.

Cu o înălțime de 29, 33 metri, are în componență 16 module ( din care 15 sunt întregi și două jumătăți, una sus și una jos ). Acestea sunt lucrate în fontă, în formă de romb, cu o greutate totală de 29.173 kg.

Sursă foto: stiri.tvr.ro

Numărul 16 amintește perioada în care România a intrat în Primul Război Mondial, iar jumătățile faptul că acest eveniment a avut loc la jumătatea anului.

Sursă foto: pandurul.ro

În timpul vieții Constantin Brâncuși a sculptat mai multe coloane, de diferite mărimi, dar a păstrat motivul ”funiei răsucite”. Acest element poate fi întâlnit la prispele caselor tradiționale, porți, stâlpi de mormânt din Oltenia, ș.a.m.d.

Scriitorul, criticul și sculptorul Sidney Geist făcea referire la lucrarea lui Constantin Brâncuși ca la “sacrificiul infinit”.

Masa Tăcerii: 27.10.1937

Sursă foto: doxologia.ro

O lucrare simplă, dar cu o semnificație puternică. Simbolizează ultima masă luată de soldați înainte de luptă, un eveniment petrecut în tăcere. Masa este lucrată în piatră de Banpotoc și are 12 scaune în formă de clepsidră, ce amintesc de timpul scurt al soldaților până la bătălie.

Poarta Sărutului: 27.10.1938

Sursă foto: libertatea.ro

Este amplasată chiar pe cărarea de la intrarea în parc. Poarta este dăltuită din piatră poroasă, procurată din carierele din zonă. Pe fiecare parte a coloanelor se observă simbolul sărutului, dar și două jumătăți de cerc, aceste caracteristici sunt tipice operei lui Brâncuși.

 

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol